Dragoș Anastasiu, antreprenor în industria turismului, fondator al Eurolines România, spune că antreprenorii din turism au spațiu de mișcare după ce statul a redus puternic valoarea voucherelor de vacanță, așa că trebuie să găsească soluții pentru ca cifrele de la finalul anului să coincidă cu cele din bugetul planificat.
„E în mâna noastră ce putem să facem noi. Dacă s-au redus voucherele de vacanță avem două variante: să ne plângem și să spunem că ni se întâmplă că e nedrept, că nu s-a întâmplat bine, iar varianta numărul doi este să găsim soluții în așa fel ca la sfârșitul anului P&L-ul (bilanțul de profit și pierdere, n.r.) să arate la fel cum era gândit pe 26 decembrie și pe care ar trebui să îl schimbăm pe 1 ianuarie. Dar sunt multe posibilități, sunt foarte multe chestiuni pe care le putem face suplimentar. Avem un spațiu de mișcare despre care eu cred că este încă foarte mare, care depinde de noi și nu depinde de stat. Sigur, dacă statul măcar nu ne încurcă. Câteodată poate ne ajută, e cu atât mai bun, dar altfel avem un spațiu de lucru”, a spus acesta în cadrul conferinței „Transformarea industriei hoteliere: Creșterea competivității în noul context strategic din turism”, organizată de Federaţia Industriei Hoteliere din România.
Amintim că Guvernul a decis o schimbare majoră a politicii de acordare a voucherelor de vacanță, prin ordonanța trenuleț adoptată la finalul anului 2024. Anterior, angajații bugetari primeau vouchere de vacanță de 1.600 lei. În 2025, angajații vor putea primi vouchere de 800 lei, doar dacă achiziționează pachete de servicii turistice în valoare de minim 1.600 lei.