Dragoş Anastasiu: Măsurile fiscale precum impozitul pe cifra de afaceri se vor resimţi imediat în preţuri și vor avea un efect similar majorării de TVA

Dragos Anastasiu captura vimeo.com

Măsurile fiscale precum impozitul pe cifra de afaceri se vor resimţi imediat în preţuri, acestea având un efect similar majorării de TVA, susţine Dragoş Anastasiu, preşedinte, Rethink Romania, citat de Agerpres.

„Dacă îşi imaginează cineva că sunt taxaţi, nu ştiu, dau un exemplu, benzinăriile sau telefonia, cu 1- 2% şi aceia nu se duc azi în preţuri, ceea ce înseamnă de fapt că s-a mărit TVA, deci, dacă cineva îşi imaginează că din banii aceia posibil a fi duşi prin nu ştiu ce ţări, ascunşi la duşmani acasă, din aceia se va plăti 1-2%, îşi greşeşte meseria. Măsurile fiscale se vor resimţi la voi toţi în buzunar, la noi toţi în buzunar, mâine”, a spus, joi, Dragoş Anastasiu, la a XI-a ediţie a forumului de afaceri europene din România – Eurosfat, eveniment organizat de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană.

Anastasiu a afirmat că măsurile fiscale au fost luate pornind de la ideea că dacă nu facem ceva nu mai primim 75 de miliarde de euro, dar crede că România va lua bani europeni în măsura în care ţara este capabilă să absoarbă banii europeni.

Pe de altă parte, el a declarat că România trebuie să realizeze reforme structurale pentru că are un cadru fiscal general „ciuruit”. Dragoş Anastasiu consideră că acest pachet fiscal nu adresează cauzele decât parţial şi „încearcă să mai astupe nişte găuri”, însă aceste schimbări nu pot fi luate „peste noapte” pentru că ar lăsa în ofsaid tot mediul de afaceri.

De asemenea, el a vorbit de lipsa de echitate, menţionând că aceasta vine din trei zone: comparaţia sector bugetar – mediul de afaceri, acesta din urmă având de suferit în pandemie; inechitatea dintre diferite zone ale mediului privat, unii fiind avantajaţi comparativ cu alţii; evaziunea fiscală – cea mai mare inechitate faţă de firme care funcţionează corect.

Dragoş Anastasiu a dat drept exemplu turismul, sector în care activează. El a precizat că are o investiţie în Delta Dunării, în Sfântul Gheorghe, şi a asubliniat că firma sa este controlată de autorităţi, în timp ce altele nu sunt verificate pentru că nu au licenţă de funcţionare.

captura vimeo.com

Comentarii

  1. Se numeste Normalizare.

    Considerati ca nu toti oamenii isi permit sa inceapa o afacere, first of all, nu toti au acelasi noroc, aceleasi genetici, pozitii geografice si sociale + tot ce le imbina si intrepatrunde(integreaza)(pe scurt: Oportunitati si Timeline-uri –nu ne-am permis sa investim ca Tiriac, cand tara era toata de vanzare la pret de nimic iar lumea mult mai proasta–), partea cu ‘harnicia’ fiind un mare ‘red herring’.

    Ganditi-va ca prin taxare, in mod normal, aduci sansa aluia care n-a avut-o sa fie ca tine, harnic si competent(prin autostrazi/’pozitii geografice’,in general, infrastructura etc).

    Celor care se plang de taxe dar striga ca oricum nu vor fi colectate, nu le vad problema. Nici nu-mi dau seama ce ar trebui sa insemne asta ? Se pierd banii pe drum sau cum ?

    Chiar astept sa vad de unde vine ‘dreapta’ cu toti banii necesari pt. ca Romania sa nu intre in colaps. Socoteala, intreaga, prezentata Romaniei. Ce-i asa greu ?

    Cati bani avem la ‘Speciali’, Sinecuri etc. etc. Toate, puse elegant si concis pe-o foaie care sa circule @Economedia, @Hotnews, @PNL24 etc. etc. , publicatii oricum ‘de dreapta’, sa stie si romanul cu ce se mananca, comparat cu ce s-a ‘furat’ de la albinute…

    Si chiar mai bine ! Daca raman si masurile de stanga si cele de dreapta ? Scoatem Romania mai repede din Prapastie ? Nu degeaba da tarcoale FMI-ul …

    Oricum, cei mai multi bani la Buget ar fi trebuit sa-i aduca DNA, dar n-a fost sa fie …

    Coruptia este inca laitmotivul saraciei in Romania si toata lumea se face ca ploua, aceasta existand datorita gradului de babuinizare in randul maselor.

    (oamenii chiar sunt foarte inculti, no offense, attack is the best defence) — cineva trebuie sa si-o asume, din pacate, politicienii nu-si permit luxul si nici n-au interesul, prin definitie.

    Da, haideti cu mai multe numere si, de preferat, sume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *