Contractul pentru construirea Drumului Expres Satu Mare – Oar, la frontiera cu Ungaria, nu poate fi semnat cu antreprenorul desemnat câștigător – Construcții Erbașu, companiile Automagistral Pivden (Ucraina) și Onur (Turcia) depunând contestații la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. CNAIR a desemnat Construcții Erbașu câștigătoare a contractului pentru Drumul Expres cu o lungime de 11 kilometri, oferta fiind de 720 milioane lei.
Conform verificărilor Economedia, Automagistral s-a clasat pe locul II, cu 99,78 puncte și susține, la CNSC că oferta Erbașu ar fi neconformă, iar CNAIR i-a pus la dispoziție documentele cu doar 2 zile înainte de termenul limită:
La rândul său, constructorul Onur (Turcia) contestă la CNSC excluderea din licitație pe motiv că, în ofertă poziția de expert propus Șef Șantier a avut declarat un inginer Manager de Proiect, calificarea fiind superioară:
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Antreprenorul român are la dispoziție 720,48 milioane de lei (fără TVA) și 24 de luni pentru execuția lucrărilor. Acest nou drum de mare viteză va asigura conexiunea cu Varianta Ocolitoare Satu Mare și DN19 (România) și Drumul Epres M49 (Ungaria).
Pe traseu vor fi construite inclusiv:
– două noduri rutiere,
– două parcări,
– un Centru de Întreținere și Control (CIC).
Contractul (finanțat prin Programul Transport 2021-2027) va putea fi semnat peste 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații”, a transmis, pe 13 martie 2025, Cristian Pistol.
Traseul se desprinde din Centura Satu Mare, șosea de 19 kilometri finalizată în vara lui 2022 și Oar, unde se conectează cu Drumul Expres M 49 din Ungaria. Din cei 15 kilometri, aproape 11 sunt cu profil de Drum Expres, iar restul de 4 reprezintă șosea de legătură.
Este un contract FIDIC roșu (direct execuție) cu o durată de 2 ani și o valoare cuprinsă între 738 și 832 milioane lei, finanțat prin Programul Transport (40% finanțare).