După Cugir și Carfil Brașov, protest al angajaților la Uzina mecanică Plopeni. Ministrul Economiei: “Aici e o problemă sistemică pe care o avem pe industria de apărare”

greva-uzina-mecanica-plopeni-640x400 Sursa foto: Observatorul Prahovean

Zeci de salariaţi ai Uzinei Mecanice Plopeni din judeţul Prahova au refuzat, miercuri, să intre la lucru, reclamând salariile foarte mici, cerând majorări salariale şi menţinerea unor bonusuri, transmite News.ro. Oamenii s-au adunat în faţa sediului uzinei pentru a-şi exprima nemulţumirile. Protestul spontan are loc în contextul unei vizite a miniştrilor Economiei şi Apărării în judeţul Prahova, pentru semnarea unui memorandum cu o mare companie din industria de apărare.

Săptămâna trecută, în poligonul Uzinei Mecanice Plopeni, a fost testată muniția perforantă termobarică. Ministerul Economiei anunța atunci că fabrica din Prahova ar putea produce astfel de muniție considerată de importanță strategică și cu un potențial de piață ridicat.

Peste 50 de angajaţi ai mai multor secţii din cadrul Uzinei Mecanice Plopeni au întrerupt, miercuri lucrul. Oamenii s-au prezentat la locul de muncă, dar nu au intrat la muncă, ci s-au adunat în faţa sediului administrativ al uzinei. Angajații sunt nemulţumiţi de salariile mici, de lipsa sporurilor şi a altor beneficii. Unii dintre salariaţi susţin că în condiţiile în care majoritatea angajaţilor nu primesc de peste un an bonuri, câteva zeci dintre salariaţi au primit, în ultima perioadă, majorări salariale consistente.
Oamenii reclamă de asemenea că sindicatul din care unii dintre ei fac parte nu face nimic pentru a le apăra drepturile.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

La faţa locului au fost trimişi şi jandarmi.

Protestul angajaţilor Uzinei Mecanice Plopeni are loc la mai puţin de o săptămână după ce ministrul Economiei Florin Spătaru, a vizitat Uzina Mecanică de la Plopeni, anunţând, în cadrul acelei vizite, o colaborare între Institutul de cercetare al MApN şi două unităţi din industrie de apărare – UM Mija şi UM Plopeni – în vederea testării loviturii perforante termobarice pentru AG-9, în vederea omologării prototipului industrial.

Prezent miercuri dimineaţă la Ploieşti, Florin Spătaru a fost întrebat despre protestul de la uzina din Plopeni, răspunzând că nu are detalii despre protestul salariaţilor de la Plopeni.

„Nu am fost informat, o să verific această informaţie. Vedeţi, aici e o problemă sistemică pe care o avem pe industria de apărare. Am venit în fiecare companie şi am spus acest lucru: că vom face, în limitele reglementărilor legale, vom analiza pachetele salariale astfel încât să putem să asigurăm salarii decente, numai că trebuie să ţinem cont de faptul că este un demers care trebuie făcut pe termen lung. Eu, ministrul Economiei, nu pot să vin să corectez ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani, o să analizez care sunt cerinţele pe care le au şi, în funcţie de asta, să putem să luăm decizia cea mai bună, în limitele legale”, a afirmat Florin Spătaru.

Angajații unor companii din Apărare au ieșit în stradă în ultimele luni, invocând salarii care abia le asigură supraviețuire.
În martie, cei 370 de angajaţi de la Carfil Braşov, producător de tehnică militară, au declanşat o grevă spontană, nemulţumiţi de faptul că nu au primit salariile pe ultimele două luni. Peste 300 dintre angajați sunt plătiți abia cu salariul minim, spuneau sindicaliștii.
În februarie, sute de muncitori de la cele două fabrici de armament din oraşul Cugir au întrerupt activitatea, cerând creşterea salariilor. Oamenii au explicat că veniturile sunt atât de mici (unele chiar de 1800 de lei), încât nu le ajung să îşi plătească facturile la electricitate şi căldură.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: