După protestele medicilor de familie, ministrul de Finanțe spune că autoritățile vor ca punctul medical şi valoarea per serviciu medical să fie menţinute la nivelul anului 2023

Medic, doctor, medicina Sursă foto: Pexels

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, afirmă că ”obiectivul strategic de negociere” al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în discuţiile cu medicii de familie este acela ca punctul decontat pentru servicii medicale să fie menţinut la valoarea de anul trecut, transmite News.ro.

”Eu am avut astăzi o discuţie cu doamna preşedintă a Casei de Sănătate şi am convenit asupra unor măsuri care nu îi vor afecta pe medicii de familie. Sunt 9.980 de medici de familie şi asigură servicii medicale pentru milioane de cetăţeni. Este datoria noastră să găsim soluţia încât medicii de familie să aibă condiţiile cele mai bune. Din câte am înţeles de la doamna preşedintă a Casei de Sănătate, punctul medical şi valoarea pe serviciul medical va fi menţinută la nivelul anului 2023. Acum, nu ştiu cum se vor finaliza discuţiile pentru că e un proces de negociere pe care dumneaei îl are cu medicii de familie, dar ca şi obiectiv strategic de negociere acesta a fost stabilit”, a declarat Marcel Boloş, la Digi 24, miercuri seară.

El s-a arătat ”convins că se vor încheia negocierile cu bine”.

Boloş a afirmat că banii trebuie folosiţi ”în interesul oamenilor”, iar medicii de familie trebuie să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.

Ministrul a amintit că în anul 2023 bugetul iniţial al CNAS a fost de 52 de miliarde de lei, iar la finalul anului s- ajuns la 59 miliarde alocări bugetare. Pentru anul 2024 sunt alocate peste 62 de miliarde de lei la buget pentru CNAS.

Citește și:

Anul începe cu o nouă criză în Sănătate. Medicii de familie, nemulțumiți de sumele alocate pentru activitatea lor 2024, avertizează că măsurile autorităților le amenință cabinetele și iau în calcul să nu prelungească contractul cu CNAS / Calcule, solicitări și promisiunile autorităților

Totodată, ministrul Finanţelor a dat asigurări că spitalele nu vor rămân fără bani, referindu-se la îngrijorarea directorilor de spitalelor.

“Aţi văzut vreun an în care Sănătatea să fi rămas fără bani? Şi mai ales că, în această lună, au un buget record de 6,6 miliarde lei pentru ca tot sistemul medical să fie adus la zi, toate datoriile din sistemul medical să poată să fie achitate la zi. Anul 2023 a fost anul în care am pornit cu 52 de miliarde de lei la drum şi am terminat anul cu 59 de miliarde lei alocări bugetare, iar pentru anul 2024 avem alocaţi 62,2 miliarde lei. Deci, este limpede că avem un buget extrem de generos. Anul 2024 pentru Sănătate înseamnă 62 de miliarde pentru Casa de Sănătate, încă 17 miliarde pentru bugetul Ministerului Sănătăţii. Iar dacă vorbim de Educaţie, de departe are o creştere de 60% a bugetului. Este un an în care marile servicii publice chiar se bucură de investiţii”, a punctat Marcel Boloş, citat de Agerpres.

Sursă foto: Pexels

Comentarii

  1. Medicii ,,de familie ” pe care ii cunosc se scalda in bani . Sint cei mai aprigi cumparatori de imobile din zona geografica in care locuiesc si isi schimba autoturismele personale odata pe an . Ba unul dintre ei chiar mai des . Plata per capita trebuie eliminata . In primul rind si fara discutie .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *