e-Factura: Perioada pentru care nu se aplică sancțiuni se extinde până la 31 mai – Proiect al Ministerului de Finanțe

eFactura Sursa foto: Facebook / ANAF

Ministerul Finanțelor propune, într-un proiect de ordonanță de urgență, ca perioada pentru care nu se aplică sancțiuni în sistemul e-Factura să se amâne până la data de 31 mai.

„(8) Prin excepţie de la prevederile alin. (7), nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru facturile al căror termen-limită de transmitere în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura intervine până la data de 31 mai 2024, inclusiv, nu se sancţionează”, arată proiectul.

În prezent, sancțiunile e-Factura sunt suspendate până la 31 martie. După adoptarea modificării propuse, primele sancțiuni vor fi aplicate începând cu data de 1 iunie în loc de 1 aprilie.

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a transmis că actul va fi adoptat în următoarea ședință de Guvern.

Legea prevede că facturile trebuie transmise în sistemul e-Factura într-un termen-limită de 5 zile lucrătoare de la emitere.

Amintim că firmele care nu transmită facturile în e-Factura în termenul limită vor înfăptui o contravenție care se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

„Încă de la începutul implementării sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare strânsă și transparentă cu antreprenorii. Nu am exclus că va fi nevoie de îmbunătățiri, tocmai de aceea ne-am angajat să fim flexibili și receptivi la feedback. Dovadă că reprezentanții mediului de afaceri au participat la ședințele noastre și au venit cu propuneri valoroase, care s-au și implementat de-a lungul timpului. O nouă decizie care reflectă acest angajament este că am propus extinderea cu 2 luni a perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru cei care nu folosesc sistemul. Așadar, cei care nu țin cont de termenul-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, vor fi sancționați de la 1 iunie 2024. Este o prelungire solicitată de mediul de afaceri, pentru a permite persoanelor impozabile să își continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor. Cu această ocazie, țin să îi încurajez pe toți cei care nu utilizează e-Factura să profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementări, care au intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie”, a declarat Marcel Boloș.

Sursa foto: Facebook / ANAF

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *