E.ON anunță investiții de 27 de miliarde de euro până în 2026. Digitalizarea va juca un rol cheie în eficientizarea operaţiunilor

eon foto retea

E.ON anunță că va investi aproximativ 27 de miliarde de euro până în 2026, din care circa 22 de miliarde de euro vor fi destinate extinderii reţelelor energetice şi 5 miliarde de euro pentru accelerarea creşterii business-ului de soluţii pentru clienţi, transmite Agerpres. Digitalizarea va juca un rol cheie în eficientizarea operaţiunilor reţelei şi, de asemenea, le va permite să gestioneze cât mai eficient proporţia din ce în ce mai mare a surselor regenerabile de energie, spun reprezentanții companiei.

“E.ON intenţionează să crească EBITDA în activitatea sa de bază (cu excepţia operaţiunilor de energie nucleară ale PreussenElektra care urmează să fie întrerupte în curând) cu aproximativ 4% anual, până la circa 7,8 miliarde euro în 2026. Pentru a pune bazele acestei creşteri ambiţioase, E.ON va investi un total de aproximativ 27 de miliarde de euro până în 2026, din care circa 22 de miliarde de euro vor fi destinate extinderii reţelelor energetice şi 5 miliarde de euro pentru accelerarea creşterii business-ului de soluţii pentru clienţi. În plus, E.ON intenţionează să-şi majoreze dividendele cu până la 5% anual până în anul financiar 2026 şi venitul pe acţiune cu 8 până la 10% anual. Pentru anul financiar 2021, E.ON intenţionează să propună un dividend de 49 de cenţi pe acţiune”, se precizează în comunicat.

E.ON îşi va optimiza în continuare portofoliul, prin care se aşteaptă să genereze venituri de aproximativ 2 până la 4 miliarde de euro în următorii cinci ani. Optimizarea portofoliului va consta în dezinvestirea afacerilor care nu se potrivesc cu strategia tripartită de creştere, sustenabilitate şi digitalizare pe care E.ON a prezentat-o marţi, precum şi parteneriate selective.

Grupul intenţionează să-şi crească substanţial investiţiile în reţelele energetice, cu aproximativ un miliard de euro anual până în 2026. Acest lucru va mări baza de active reglementate (RAB) a companiei cu cel puţin 6% pe an, se arată în documentul citat. Companiile E.ON din Europa operează reţele cu un RAB total de aproximativ 35 de miliarde de euro şi găzduiesc aproximativ un milion de instalaţii de generare a surselor regenerabile distribuite.

Potrivit comunicatului, digitalizarea va juca un rol cheie în eficientizarea operaţiunilor reţelei şi, de asemenea, le va permite să gestioneze cât mai eficient proporţia din ce în ce mai mare a surselor regenerabile de energie. Până în 2026, E.ON va investi aproximativ 2 miliarde de euro doar în reţele, în scopul digitalizării planificării, monitorizării şi controlului reţelei.

E.ON se va concentra, de asemenea, pe oferte pentru case, stiluri de viaţă şi de muncă sustenabile. Noile soluţii şi servicii inovatoare pentru sistemele energetice rezidenţiale – cum ar fi electricitatea verde auto-generată, încălzirea şi răcirea, precum şi managementul energiei – vor permite companiei să aducă tranziţia energetică în segmentul rezidenţial.

În ceea ce priveşte mobilitatea, E.ON anticipează un sfârşit rapid al erei combustiei interne şi, prin urmare, se va dedica şi mai mult extinderii infrastructurii eficiente de încărcare. E.ON intenţionează să instaleze aproximativ 5.000 de puncte de încărcare noi până în 2026. E.ON doreşte, de asemenea, să-şi extindă masiv afacerea de furnizare de soluţii de infrastructură energetică distribuită ecologică, investind între 500 şi 600 de milioane de euro pe an pentru a creşte până în 2026 contribuţia EBITDA a acestei afaceri în medie cu 9 până la 12% anual.

Totodată, E.ON vede un potenţial suplimentar de creştere în extinderea economiei hidrogenului şi intenţionează să-şi extindă semnificativ activităţile în acest domeniu prin participarea la parteneriate europene prin proiecte precum H2.Ruhr, al cărui scop este ca Renania de Nord-Westfalia – centrul industrial al Germaniei – să devină o regiune cu hidrogen.

Strategia de creştere a E.ON va fi însoţită de digitalizarea end-to-end a tuturor operaţiunilor sale.

“Tranziţia energetică va reuşi doar prin digitalizarea sistemelor energetice. Motoarele cheie ale schimbărilor în sistemele energetice relevante pentru E.ON sunt trecerea în alimentarea reţelelor către surse de energie durabile şi schimbarea tiparelor de consum în rândul clienţilor noştri datorită electrificării mobilităţii, căldurii şi producţiei. Digitalizăm sistematic atât reţelele noastre, cât şi afacerea clienţilor noştri. Prin intermediul platformelor digitale pentru reţelele noastre şi afacerile clienţilor noştri şi prin smart-ificarea reţelelor noastre fizice, ne vom face reţelele observabile, gestionabile şi optimizate şi vom valorifica flexibilitatea aprovizionării cu energie şi a cererii necesare în viitoarea lume a energiei”, a precizat Victoria Ossadnik, membru al Consiliului de Administraţie pentru Digital.

Pentru anul financiar 2021, E.ON intenţionează să propună un dividend de 49 de cenţi pe acţiune, care corespunde unei creşteri de 4 la sută faţă de anul precedent. E.ON urmăreşte, de asemenea, o creştere anuală a dividendelor de până la cinci procente până în 2026 şi o creştere suplimentară mai departe. Câştigul pe acţiune va creşte în medie cu 8 până la 10 la sută pe an.

E.ON a prezentat marţi, la Ziua virtuală a Pieţelor de Capital, strategia de creştere până în 2026.

Sursa foto: E.On, Faccebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *