Economia americană a depășit nivelul de dinaintea crizei cauzate de pandemie

Redacția iul. 29, 2021 0 comentarii
SUA, statele unite, america

Economia Statelor Unite a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, în ciuda faptului că a înregistrat o creştere a Produsului Intern Brut mai slabă decât era anticipat în trimestrul doi, potrivit primelor estimări ale Departamentului Comerţului, publicate joi, relatează AFP.

Valoarea totală a PIB a depăşit, pentru prima oară, valoarea PIB-ului din al patrulea trimestru al lui 2019, ultimul care nu a fost afectat de criza cauzată de Covid-19.

Astfel, Statele Unite au înregistrat o creştere de 6,5% în ritm anualizat, care compară cu trimestrul precedent şi apoi proiectează evoluţia pe un an întreg în acest ritm.

Este o creştere mai mică decât cea de 8,5% aşteptată de către analişti, iar această creştere este de doar 1,6% în cazul în care este comparată cu cea din trimestrul precedent – modul de calcul folosit de numeroase alte ţări, inclusiv de România.

De asemenea, preţurile au continuat să crească – la cel mai rapd ritm din 1982 încoace.

Inflaţia a accelerat cu 6,4% în trimestrul doi, potrivit indicelui PCE, faţă de 3,8% cât a fost în trimestrul precedent.

Excluzând prețurile volatile din alimentaţie şi energie, inflaţia denumită subiacentă se află cel mai înalt nivel din 1975 încoace – şi anume de 6,1%, faţă de 2,7%, cât a fost din ianuarie în martie.

Atât preşedintele Băncii centrale americane (FED) Jerome Powell, cât şi FMI, instituție care dă asigurări de luni de zile că această inflaţie ar urma să fie doar temporară, au recunoscut săptămâna aceasta că scumpirile ar putea să fie mai puternice şi mai de durate decât prevăd ei.

Redeschiderea economiei cu ajutorul vaccinării şi miliardele de dolari distribuite gospodăriilor au stimulat consumul americanilor.

Preşedintele american Joe Biden se bazează pe un program faraonic de cheltuieli sociale şi de medu – în valoare de 3.500 miliarde de dolari – pentru a asigura creşterea economică a ţării pe mai mulţi ani.

PIB-ul ar urma să crească cu 6,7% în 2021 şi cu 5% în 2022, porivit Serviciului Bugetului din Congres (CBO).

FMI şi-a revizuit în creştere, săptămâna aceasta, previziunile privind creşterea economică a Statelor Unite şi mizează de-acum pe un +7,0%, la fel ca Banca centrală americană (Fed), în baza planurilor masive de relansare şi investiţii realizate şi viitoare.

Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.