Economia experienței: Consumatorii acordă prioritate amintirilor în detrimentul bunurilor materiale

concerte, festivaluri, distractie, petrecere, muzica, festival live Sursa foto: Unsplash

În prezent, consumatorii își cheltuiesc din ce în ce mai mult banii pe experiențe precum evenimente muzicale și călătorii, mai degrabă decât pe produse fizice, scrie Euronews. Această tendință, evidențiată de cercetarea Mastercard Economics Institute, semnalează o schimbare semnificativă în comportamentul consumatorilor.

Beatrice Cornacchia, EVP de marketing și comunicare pentru Europa, explică faptul că specialiștii în marketing trebuie să își regândească strategiile go-to-market ca răspuns la această tendință de “creare a amintirilor”.

“În urmă cu 25 de ani, Mastercard a făcut o mișcare îndrăzneață. Le-am spus oamenilor: ‘Există unele lucruri pe care banii nu le pot cumpăra, pentru toate celelalte există Mastercard”, explică Cornacchia.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Mastercard a avut dreptate cu mișcarea sa îndrăzneață. Studiul lor indică faptul că, în Europa, cheltuielile pentru experiențe precum călătoriile și mesele în oraș au crescut până la 22% din cheltuielile totale în 2023, față de 19% în 2019. În schimb, cheltuielile pentru bunuri materiale au rămas stabile.

Experiențe înaintea produselor

Experiențele precum călătoriile, evenimentele muzicale live, aventurile în aer liber și mesele în oraș se numără printre cele mai populare activități pentru consumatori. Aceste experiențe evocă emoții și creează amintiri de durată, ceea ce contribuie probabil la creșterea atractivității lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Mai mulți factori determină această schimbare, inclusiv schimbările generaționale, un accent sporit pe bunăstare și o conștientizare tot mai mare a problemelor de mediu.

Blocajele COVID-19 și incertitudinea geopolitică au jucat, de asemenea, un rol prin evidențierea valorii creării de amintiri frumoase, ceva ce nu poate fi luat, a sugerat Cornacchia.

Ce înseamnă economia experienței pentru comercianți?

Compania subliniază că este esențial ca agenții de marketing să meargă dincolo de marketingul tradițional și să creeze puncte de contact speciale prin înțelegerea a ceea ce este important pentru consumatori. Acest lucru poate implica integrarea de servicii suplimentare, avantaje și elemente personalizate care îmbunătățesc călătoria generală a clienților, cum ar fi accesul la saloane.

Vorbind despre abordarea privind vânzările și publicitatea, Cornacchia afirmă: “Nu trebuie să vând nimic consumatorului meu. Trebuie doar să le fac călătoria mai ușoară, fără probleme și, în mod ideal, neprețuită.

“De exemplu, dacă un consumator călătorește, știm că călătoria este una dintre cele mai interesante pasiuni ale sale. Este responsabilitatea mea ca brand global să înțeleg fiecare punct de contact al consumatorului, începând cu faza de descoperire. Rolul meu este să vă dau idei despre cele mai bune locații de vizitat în funcție de preferințele clientului”, continuă Cornacchia.

Compania își aliniază bugetul de marketing și la situațiile de tip experiență. De exemplu, compania americană de carduri de plată este un partener de lungă durată a zeci de instituții sportive și de divertisment renumite din Europa, cum ar fi finala UEFA Champions League, Roland-Garros și Festivalul de la Cannes.