Scăderea consumului gospodăriilor în Germania a condus la un recul al creșterii economice de 1,8% în primul trimestru din 2021, pe fondul restricțiilor persistente împotriva pandemiei de Covid-19, arată datele biroului național pentru statistică, care a corectat marți în scădere prima sa estimare, scrie Le Figaro.
După două trimestre de creștere, PIB-ul celei mai mari economii europene a scăzut din nou în perioada ianuarie – martie și se află cu „5% sub nivelul dinaintea crizei”. Inițial, statistica anunțase un recul de 1,7% al PIB-ului în primul trimestru.
Reculul PIB-ului se explică în principal prin scăderea puternică a consumului gospodăriilor germane, cu 5,4% în raport cu trimestrul precedent, în timp ce cheltuielile de consum ale statului au crescut cu +0,2%, tot în date corectate cu variațiile sezoniere. Exporturile au crescut cu 1,8%, dar mai puțin decât importurile, care au progresat cu 3,8%.
„Este evident că cea mai proastă performanță trimestrială a economiei germane de la reunificare este în principal rezultatul măsurilor de restricție mai stricte de la jumătatea lui decembrie”, a comentat Carten Brzeski, economist la ING.
În 27 aprilie, guvernul a majorat previziunile de creștere, la 3,5 %, față de estimarea de 3 % din ianuarie. Berlinul mizează pe o ridicare progresivă a restricțiilor sanitare, în condițiile în care scenariul negru al unei creșteri exponențiale a contaminărilor pare să se îndepărteze.
Foarte dependentă de exporturi, economia Germaniei ar urma să profite de boom-ul deja perceptibil înregistrat în Statele Unite.