Economia Germaniei s-ar contracta cu cel puțin 1,2% până în 2028 dacă fostul președinte american Donald Trump își va recăpăta mandatul și va majora taxele vamale atât de mult pe cât a propus, a susținut luni Institutul Economic German (IW) într-un document, scrie Reuters.
IW, care este finanțat de asociații de afaceri germane proeminente și care are greutate în rândul decidenților politici de la Berlin, a publicat documentul cu o zi înainte de “Super Tuesday”, ziua din ciclul primar al alegerilor prezidențiale din SUA în care votează cele mai multe state.
Favoritul pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale a propus aplicarea unei taxe vamale de 10% pentru toate importurile și majorarea cu 40 de puncte procentuale, până la 60%, a celor pentru importurile din China, dacă îl va învinge pe președintele Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie din SUA.
Acest șoc al taxelor vamale ar reduce temporar cu 1-1,4% producția economică a SUA în primii ani, în principal din cauza creșterii prețurilor de consum și a șomajului, care apasă asupra consumului, și a unui șoc de încredere care ar afecta investițiile pe termen scurt, potrivit studiului IW.
Dar îmbunătățirile în balanța comercială și fiscală ar permite produsului intern brut al SUA să își revină pentru a fi doar ușor negativ până în 2028.
Impactul asupra Europei și, în special, asupra țărilor orientate spre export, precum Germania, ar fi mult mai sever, potrivit studiului IW, chiar dacă acestea se luptă deja cu prețurile ridicate ale energiei și cu lipsa forței de muncă calificate.
PIB-ul Germaniei ar scădea cu 1,2% până în 2028, afectat de scăderea exporturilor și de o scădere ulterioară a investițiilor private, se arată în studiu. În cazul în care China ar riposta cu propria majorare cu 40 de puncte procentuale a taxelor de import, acesta ar putea scădea până la 1,4%.
“UE ar trebui să se pregătească acum pentru un astfel de scenariu”, a avertizat IW. “UE ar trebui să folosească mandatul rămas al președintelui Biden pentru a pune relațiile comerciale cu SUA pe o bază mai solidă.”
Acest lucru ar presupune instituționalizarea Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie, semnarea unui acord privind mineralele critice, precum și încheierea unui acord privind comerțul cu oțel verde și aluminiu, a precizat IW.
De asemenea, UE ar trebui să semneze mai multe acorduri de liber schimb cu parteneri precum Australia, Mercosur, Indonezia sau India.
“În al doilea rând, dacă Trump ar fi ales și ar amenința să implementeze noi bariere comerciale împotriva UE, UE ar trebui să fie capabilă să reacționeze”, a spus IW. “Pentru a contracara o astfel de amenințare, UE ar trebui, de asemenea, să amenințe cu represalii credibile”.