Economia României pare să încetinească în al treilea trimestru. Erste: Creșterea economică ar putea fi revizuită mai jos de 1,9%

grafic crestere dreamstime

Încrederea în economia României a scăzut în septembrie 2024 și în trimestrul al treilea, Creșterea economică pentru tot anul ar putea fi revizuită mai jos de estimarea actuală de 1,9%, arată Erste, banca-mamă a BCR.

Indicatorul încrederii în economie (Economic Sentiment Indicator – ESI) a scăzut în septembrie la 103,4, comparativ cu 104,0 în august, din cauza încrederii reduse în sectoarele industriei și serviciilor. Cu toate acestea, moralul în comerțul cu amănuntul a primit un impuls notabil în această lună, în timp ce sentimentul în domeniul construcțiilor a rămas aproape neschimbat, iar încrederea consumatorilor a înregistrat o ușoară creștere. La nivelul UE, activitatea economică a părut să stagneze în septembrie 2024, indicele rămânând stabil la 96,7 comparativ cu luna precedentă.

ESI mediu în T324 se situează la 103,3 față de 103,8 în T224. Acest lucru ar putea indica faptul că economia încetinește în termeni trimestriali și ar trebui exclusă acum o cifră trimestrială ușor negativă. Având în vedere structura creșterii din 2T24 și presupunând că consumul rămâne robust, evoluția exporturilor nete va fi în detrimentul creșterii PIB pentru restul anului. Estimarea noastră de creștere a PIB de +1,9% în 2024 ar putea fi amenințată de o revizuire în sens descendent. Cu toate acestea, datele privind PIB-ul în România sunt adesea supuse unor revizuiri mari ale datelor istorice, iar pe 10 octombrie Institutul Național de Statistică va publica trei știri legate de PIB: datele finale privind creșterea PIB în 2022, datele semifinale privind creșterea PIB în 2023 și a doua citire a creșterii PIB în T224. Sunt de așteptat revizuiri semnificative ale datelor, iar unele ar putea afecta cifra pentru acest an. De exemplu, toți indicatorii de înaltă frecvență arată o rată de creștere trimestrială pozitivă în T423, dar creșterea PIB a fost negativă. Acest lucru influențează cifra pentru 2024 din cauza așa-numitului efect de report. De asemenea, rata de creștere trimestrială pentru 2T24 ar putea fi revizuită în creștere în conformitate cu semnalele furnizate de indicatorii de înaltă frecvență, inclusiv ESI. Pentru anul viitor ne așteptăm la o creștere a PIB de +2,8%, deși incertitudinea este ridicată din cauza măsurilor de consolidare fiscală foarte probabile.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Încrederea în industria prelucrătoare a ajuns la -0,9 în septembrie față de -0,6 în august. Managerii au raportat niveluri aproape stabile ale portofoliului de comenzi, stocuri mai mari și au devenit mai pesimiști cu privire la producția viitoare. Indicele mediu pentru industria prelucrătoare în T324 se situează la -0,8, ceea ce este mai scăzut comparativ cu -0,3 în trimestrul precedent. Industria ar putea avea din nou o contribuție negativă la creșterea anuală a PIB-ului în T324, după o contribuție de -0,1pp în T224, ceea ce este, de asemenea, în conformitate cu semnalele date în primele două luni ale trimestrului de către BCR Romania Manufacturing PMI. Producția industrială din România ar putea avea un al doilea an consecutiv de contracție.

Încrederea în servicii a scăzut la 5,3 în septembrie față de 6,9 în august, ca urmare a unei deteriorări a tuturor celor trei componente incluse în calculul principal. Au fost raportate o evoluție mai proastă a afacerilor din trecut, o scădere a cererii și așteptări mai pesimiste pentru viitor. Indicele mediu pentru 3T24 se situează la 5,6, în scădere față de 6,5 în 2T24. Serviciile au înregistrat o tendință descendentă de ceva timp, care a afectat creșterea PIB-ului în ultimele trimestre.

Încrederea consumatorilor s-a îmbunătățit la -11,8 în septembrie de la -12,1 în august și a rămas peste media pe termen lung de -17,6. Situația financiară din ultimele 12 luni a crescut, iar așteptările privind situația financiară viitoare au scăzut, poate din cauza îngrijorărilor legate de posibilele creșteri ale impozitelor anul viitor. Situația economică generală pentru următoarele 12 luni s-a îmbunătățit ușor. Intențiile privind o achiziție majoră în următoarele 12 luni au scăzut. În medie, încrederea consumatorilor a fost mai mare în T324, la -12,9, față de -13,2 în T224. Aceasta este o dovadă că se așteaptă ca consumul să rămână puternic.

Încrederea în comerțul cu amănuntul a fost mult mai bună și a ajuns la 11,3 în septembrie față de 4,7 în august, ca urmare a faptului că situația puternică a afacerilor trecute a determinat un volum mai mic de stocuri aflate în prezent în așteptare și o creștere a entuziasmului în ceea ce privește afacerile viitoare. Cu toate acestea, indicele mediu pentru trimestru este ușor mai scăzut, la 8,1 față de 8,6 în T224. Este posibil ca influența pozitivă a consumului privat asupra creșterii PIB să fie mai moderată în T324.

Sentimentul în domeniul construcțiilor s-a îmbunătățit ușor, ajungând la -4,8 în septembrie față de -4,9 în august, cu o evoluție stabilă a portofoliului curent de comenzi și așteptări ușor mai bune privind ocuparea forței de muncă. În medie, încrederea în sectorul construcțiilor a fost mai ridicată în T324, la -5,1, față de -5,7 în T224.

Așteptările privind prețurile de vânzare au crescut în toate sectoarele analizate, cu excepția sectorului construcțiilor, care a raportat cifre stabile în septembrie.

Indicatorul așteptărilor privind ocuparea forței de muncă (EEI) a scăzut la 102,5 în septembrie față de 103,2 în august, cu cifre mai mici așteptate în industria prelucrătoare, o perspectivă neschimbată pentru servicii și o cerere mai mare de forță de muncă în comerțul cu amănuntul și construcții.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: