Economia Rusiei în război: Deficitul bugetar al țării a fost anul trecut de 1,9% din PIB, sub ținta guvernului/ 40% din cheltuielile bugetare din acest an vor merge spre apărare și securitate

Ruble pixabay.com

Deficitul bugetar al Rusiei a fost de 1,9% din Produsul Intern Brut în 2023, a anunţat joi Ministerul de Finanţe, o performanţă uşor mai bună decât în 2022 dar sub ţinta iniţială a Guvernului de la Moscova, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit unor estimări preliminare ale Ministerului de Finanţe, deficitul general s-a situat la 3.240 miliarde de ruble (36,5 miliarde de dolari), în condiţiile în care veniturile au crescut cu 4,7% în ritm anual, până la 29.120 miliarde de ruble, iar cheltuielile au crescut cu 4%, până la 32.360 miliarde de ruble.

O creştere de 25% a veniturilor care nu au legătură cu petrolul şi gazele naturale a contracarat o scădere de 23,9% a veniturilor din energie, pe măsură ce sancţiunile occidentale, inclusiv un embargou cu privire la preţul ţiţeiului rusesc, au încercat să lipsească Moscova de fondurile necesare pentru a-şi continua războiul din Ucraina.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Această creştere a veniturilor care nu au legătură cu energia a permis autorităţilor de la Moscova să majoreze cheltuielile, inclusiv majorarea obişnuită din luna decembrie. Ministerul rus al Finanţelor a cheltuit peste 5.000 de miliarde de ruble în luna decembrie 2023, după ce în luna decembrie 2022 a cheltuit 7.000 de miliarde de ruble.

După invadarea Ucrainei, în luna februarie 2022, Rusia direcţionează din ce în ce mai multe resurse spre cheltuieli militare şi industria de apărare. Cheltuielile combinate cu apărarea şi securitatea ar urma să ajungă în acest an la aproximativ 40% din totalul cheltuielilor bugetare.

Cheltuielile mari de la începutul anului 2023 i-au făcut pe mulţi analişti să prognozeze că Rusia va înregistra un deficit bugetar uriaş, însă preţurile mari la ţiţei precum şi succesul cu care Rusia a ocolit eforturile occidentale destinate diminuării veniturilor sale din energie, au permis Moscovei să încheie anul 2023 cu un deficit mai mic.

Cu toate acestea, scăderea veniturilor strânse de Rusia din petrol şi gaze, de la 11.590 miliarde ruble, până la 8.820 miliarde ruble, este una semnificativă. Ministerul Finanţelor a subliniat că declinul se datorează bazei de comparaţie mai mari din anul 2022, scăderii cotaţiilor la ţiţeiului Urals în prima parte a anului 2023 şi scăderii exporturilor de gaze naturale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Bugetul guvernului Rusiei este de 35 trilioane de ruble, iar cheltuielile cu apararea 3.5 trilioane, adica 10% din buget sau 6% din PIB. E pe net din surse credibile americane. Nici o tara nu-si permite sa dea din buget 40% la aparare, poate doar Coreea de Nord.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.