Produsul intern brut (PIB) din Ungaria a scăzut cu 0,9% în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, și cu 0,3% în comparație cu trimestrul precedent, arată agenția de presă oficială MTI.
Economia Ungariei intrase deja în recesiune tehnică în trimestrul al patrulea al anului trecut.
Comparativ cu primul trimestru al anului 2022, performanţa industriei a scăzut cu 3,2%, scăderea industriei prelucrătoare fiind de 1,5%. Scăderea sectorului energetic a contribuit semnificativ la reducerea performanţei industriei.
Dintre sectoarele industriei prelucrătoare, cel mai mult a contribuit la această reducere producţia materiilor şi produselor chimice, în timp ce reducerea a fost frânată cel mai mult de producţia echipamentelor de transport rutier şi a echipamentelor electrice.
Consumul efectiv al gospodăriilor a scăzut cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cheltuielile de consum ale gospodăriilor care reprezintă cea mai mare proporţie dintre componentele consumului real au scăzut cu 3,9%. Cheltuielile de consum realizate în Ungaria de către gospodării (cheltuielile interne) s-au redus cu 4,2% faţă de cifra de acum un an. Volumul cheltuielilor de consum interne a scăzut cu 9% în cazul produselor de uz curent şi cu 2,3% în cazul serviciilor, totodată a crescut cu 0,7%, respectiv cu 3,2%, în cazul bunurilor semi-durabile şi durabile.
Pe de altă parte, balanţa comercială externă a economiei naţionale a înregistrat un excedent de cont curent de 1,28 miliarde de euro, potrivit MTI. Volumul exporturilor a crescut mai mult (cu 6,6%) decât cel al importurilor (1,9%).
Ungaria are una dintre cele mai ridicate inflații din UE, iar finanțele țării suferă din cauză că UE a blocat fonduri europene nerambursabile în valoare de miliarde de euro pentru că guvernul de la Budapesta nu respectă statul de drept.