Economist: Aproape 4 miliarde de euro cheltuieli cu dobânzile înseamnă costul unei autostrăzi precum autostrada Moldova/ În fiecare an ratăm o asemenea investiție fiindcă trebuie să suportăm costul datoriilor din trecut

bani calculator spaga mita comision procent sursa foto: Pexels

Guvernul României se împrumută în continuare la cele mai mari dobânzi din UE pe piața internă, iar miercuri a ieșit pe piețe internaționale cu noi împrumuturi în dolari. Ce ar putea însemna aceste datorii pe termen scurt și lung pentru România? Economistul Bogdan Glăvan spune că această creștere a ratelor dobânzii va duce la creșterea serviciului datoriei, pentru că Guvernul va trebui să plătească mai mult în contul noilor împrumuturi.

„Anul trecut guvernul a plătit o sumă reprezentând 1,5% din PIB drept dobânzi la creditele contractate în trecut și probabil această suma va continua să urce. Gândiți-vă ce înseamnă aproape 4 miliarde de euro cheltuieli cu dobânzile: înseamnă costul unei autostrăzi precum autostrada Moldova; în fiecare an ratăm o asemenea investiție fiindcă trebuie să suportăm costul datoriilor din trecut”, spune economistul Bogdan Glăvan pentru Economedia.

Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România, transmite că România are un deficit bugetar ridicat și anticipațiile sunt să rămână ridicat în continuare, lucru care va duce implicit la o nevoie mare de finanțare.

„Fiind nevoie mare de finanțare, automat dobânda crește și ratingul este mai slab ca altor țări din regiune. Acest lucru înseamnă o primă de risc mai mare”, precizează acesta.

Posibilele consecințe ar putea fi dobânzi mai mari pentru buget de stat. Guvernul vrea să atragă fonduri, iar pentru că dobânzile sunt mari, va fi mai greu să atragă finanțările de care are nevoie, precizează Adrian Codîrlașu.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În același timp, România are o datorie publică de 50% din PIB, deja pentru a treia lună la rând.

Guvernul României se împrumută în continuare la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, iar costurile creditelor sunt la maximul ultimilor zece ani, arată datele publicate de Banca Centrală Europeană.

Rata dobânzii pe termen lung (10 ani, de referință) pentru România a crescut la 6,61%, în aprilie 2022, de la 6,20%, în martie. Acesta este cel mai mare nivel la care se împrumută România din ultimii zece ani, arată datele BCE. România s-a împrumutat ultima dată la dobânzi mai mari în decembrie 2012, când rata dobânzii era de 6,65%.

De asemenea, ratele dobânzilor pe termen lung la care se împrumută România aproape s-au triplat în ultimul an, după ce în februarie 2021 se situau la un nivel minim record de 2,65%, mai arată datele BCE analizate de Economedia. În decembrie 2021, rata dobânzii pe termen lung la care se împrumuta România ajunsese deja la 5,37%.

Totodată, Ministerul Finanțelor a ieșit miercuri pe piețele internaționale să se împrumute în dolari, în a treia ieșire externă din acest an, conform datelor consultate de Economedia.

Este vorba de două emisiuni de obligațiuni, cu maturități pe 5,5 ani, respectiv 12 ani. Emisiunea este administrată de Citi, Erste Group, JP Morgan, Raiffeisen Bank International și Societe Generale. Guvernul s-a mai împrumutat deja în dolari, în acest an, în ianuarie, când a strâns 2,4 miliarde de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Are dreptate si Simion cand spune ca economia romaneasca e un morman de fier vechi.

    • Simion e un ipocrit, o marioneta a lui piutin. Voteaza legi strambe, in defavoarea romanilor, alaturi de peedeedeepneludmr si tot el se vaită. .

  2. Acum va plangeti ca platiti dobanzi. Ceausescu nu platea nicio dobanda.

    • Ești deosebit de inteligent, ca toți fanii scornicesteanului.
      Ceausescu a plătit dobinzi la datoriile tot de el facute 20 de ani, pina cind Romania n-a mai avut datorii, dar nici suflu, ca era – practic – in faliment.

      • Si nu o facut nimic cu banii imprumutati? Cine o facut barajele, cernavoda si altele? O luat imprumut sa construiasca ceva. Astia de dupa 90 o luat si imprumut si o si vandut tot la fiare vechi si tot nu avem nimic.

  3. Critici, critici în loc sa fiți bucuroși ca aveți asfalt de 5 cm cu buruieni. Nu sunt bani.

  4. De ce sa ne dezvoltam ca tara cand putem sa ramanem saracii Europei?
    Mai bine ne imprumutam si platim dobanzi uriase ca sa traiasca bine fara munca bugetarii si pensionarii speciali

  5. O țara de consumatori,
    Ce nu are conducători!

    O mână de impostori conduc Romania si voi vreti Autostrazi?

    O țara plina de ipocriti ce dau doar lozinci:
    “Pas cu pas”.
    “Romania lucrului bine facut”,

    Romania are nevoie de Autostrazi!
    Nu de demagogi!

    De 35 de ani o gasca de politicieni corupti si incompetenti indatoreaza Romania pentru generatiile urmatoare platind pomeni si ajutoare electorale.

    Traiasca Romania politicienilor milogi
    Ranasă pe veci fara autostrazi!
    😡

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.