Economist șef BNR: Problema cea mare în economiile vestice nu e recesiunea, ci datoria uriașă

dreamstime bani plata Foto: Dreamstime

Problema cea mare în economiile vestice în această perioadă nu este recesiunea, ci datoria uriaşă la care s-a ajuns, susţine Valentin Lazea, economist-şef la Banca Naţională a României (BNR), citat de Agerpres.

“În ceea ce mă priveşte pe mine, problema cea mare, elefantul cel mare din cameră, cel puţin în economiile vestice, nu este recesiunea, ci este datoria uriaşă la care s-a ajuns, datorie publică şi privată cumulate. De ce spun asta? Conform ultimelor prognoze, niciun stat din Uniunea Europeană nu va intra în recesiune în acest an. Nici măcar Germania, despre care iniţial se credea că va intra în recesiune. Cu atât mai puţin România nu va intra în recesiune, pentru că ştim creşterea este estimată undeva între 2 şi 3% în acest an. Pe de altă parte însă, datoriile la care s-a ajuns, cel puţin în Vest, sunt uriaşe. La noi se vorbeşte mai puţin şi din cauză că datoria publică la noi încă nu a ajuns la 50%, dar dacă la datoria publică adăugăm şi datoria privată depăşeşte bine 100% din PIB, cele două datorii cumulate”, a declarat Valentin Lazea, la conferinţa “Economia şi inflaţia”, din ciclul “România încotro?”, eveniment organizat de Oxygen Events.

El a menţionat că este un punct de vedere personal.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Totodată, Lazea a subliniat că începând cu criza din 2008 – 2009 s-a trecut la creşterea datoriei. Astfel, acesta a urcat de la 195% din PIB-ul global în 2007 la 256% din PIB-ul global în 2020, iar procesul a avut loc prin tipărirea de bani.

Oficialul BNR a explicat că există teoretic patru modalităţi de reducere a datoriei: războiul, ştergerea datoriilor, inflaţia şi represiunea financiară, iar din 2009 – 2010 cea mai utilizată metodă a fost represiunea financiară. El a adăugat că utilizarea de dobânzi real negative îi penalizează pe deponenţii la bănci.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pe langa marimea datoriei conteaza ( poate mai mult ) cat platesti pentru datoria contractata. Daca te imprumuti cu o dobanda de trei – patru ori mai mare decat o tara vestica , atunci practic , datoria ta reala este de trei -patru ori mai mare decat cea nominala. Asa ca degeaba avem 50% din PIB datorie nominala daca platim dobanzi egale cu cele din vest pentru o datorie de 150%.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.