Formula care stă la baza anunțului președintelui Donald Trump privind tarifele vamale și care continuă să zguduie piețele îi derutează pe economiști, care spun că se bazează pe ipoteze eronate, transmite CNBC.
Economiștii susțin că formula lui Trump se bazează pe o subestimare eronată a unui parametru-cheie, ceea ce duce la creșterea ratelor tarifare pentru țări.
Potrivit Biroului Reprezentantului pentru Comerț al Statelor Unite, formula care stă la baza planului tarifar „reciproc” al lui Trump este deficitul comercial al țării cu SUA, împărțit la exporturile sale, apoi împărțit la doi. Trump a implementat, de asemenea, un tarif de bază de 10 % pentru aproape toate țările.
Cu toate acestea, formula lui Trump pentru calcularea tarifelor pentru națiunile din întreaga lume se bazează pe o rată de elasticitate mai mică decât ar trebui să fie în practică, potrivit senior fellows Kevin Corinth și Stan Veuger de la American Enterprise Institute. Formula presupune o elasticitate a prețurilor de import în raport cu tarifele de aproximativ 0,25, dar economiștii spun că acest număr ar trebui să fie mai aproape de 1,0 (0,945).
„Greșeala lor este că își bazează elasticitatea pe răspunsul prețurilor cu amănuntul la tarife, spre deosebire de prețurile de import, așa cum ar fi trebuit să facă”, au scris cercetătorii.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Tarifele pe care Trump le-a impus variază de la 10% la 50% asupra națiunilor din întreaga lume. Dacă ipotezele privind elasticitatea sunt ajustate în formula lui Trump, niciun tarif al unei țări nu ar depăși 14%, iar majoritatea ar fi la exact 10%, nivelul de referință stabilit de administrația Trump.
De exemplu, conform planului prezentat de Trump săptămâna aceasta, tariful pentru Lesotho, țara cu cea mai mare rată, era de 50%. Dar dacă ar fi ajustată, aceasta ar fi de 13,2%.
Un alt raport publicat săptămâna aceasta de Institutul Cato a găsit, de asemenea, un defect în formula pe care Trump a folosit-o pentru a justifica tarifele.
Raportul a constatat că ratele tarifare medii ponderate în funcție de comerț pe care Trump le-a folosit pentru a-și justifica tarifele reciproce sunt mai mari decât sunt în practică.
De exemplu, Institutul Cato a afirmat că rata tarifară medie ponderată în funcție de schimburile comerciale din 2023 din partea Chinei a fost de 3 %, dar administrația Trump a afirmat că aceasta a fost de 67 %.