EduPedu: Ministerul Educației spune că așteaptă rectificarea bugetară pentru a putea asigura banii necesari majorărilor salariale în universitar

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

„La rectificarea bugetară, Ministerul Educației va iniția demersurile necesare pentru includerea în buget a sumelor aferente majorărilor salariale” în mediul universitar, spune instituția într-un răspuns pentru Edupedu.ro. După ce Consorțiul Universitaria, ce reunește multe dintre cele mai mari universități românești, a atras atenția că e nevoie de mai mulți bani pentru a acoperi complet majorările salariale din învățământul superior, ministerul spune „toate salariile din universități sunt plătite la termenele legale” și că sunt sume alocate lunar în acest sens.

Edupedu.ro a întrebat, totodată, Ministerul care este situația întârzierilor la plata diferențelor salariale în mediul universitar, diferențe rezultate din aplicarea Ordonanței de Urgență 48/2022, după o serie de semnale primite de redacție, potrivit cărora aceste diferențe nu au fost acoperite în unele universități. În acest sens, ministerul spune că diferențe salariale conform OUG 48/2022 „se înregistrează doar în cazul a 4 instituții de învățământ superior”. Aceste instituții nu sunt precizate, dar ministerul spune că sumele necesare există, în prezent, în conturile de disponibilități ale universităților respective și că termenul de achitare a diferențelor este 30 iunie 2024.

În ceea ce privește fondurile necesare majorărilor salariale din învățământul superior, pe 22 aprilie, în urma unei reuniuni desfășurate la Iași, Consorțiul Universitaria a semnalat că este nevoie de bani suplimentari de la bugetul de stat pentru a putea fi acoperite complet aceste majorări. Un comunicat de atunci preciza că „universitățile membre ale Consorțiului Universitaria au căzut de acord asupra necesității alocării de la bugetul de stat, la prima rectificare din anul 2024, pentru toate universitățile din România, a sumelor necesare pentru acoperirea completă a majorărilor salariale (…)”.

Citește integral pe EduPedu.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *