Efectele dure ale GreenDeal asupra industriei din UE: România și alte nouă state membre au stopat o inițiativă a Comisiei Europene care ar fi blocat sectorul energetic

P-041845-00-36h-scaled-e1583505742311

Comisia Europeană a amânat pe termen nedefinit o legislație care ar fi afectat serios sectorul energetic din majoritatea statelor membre, după ce 10 țări – inclusiv România – au amenințat cu veto împotriva noilor regulamente, transmite Euractiv.

Legislația, numită în limbajul birocratic bruxellez ”taxonomia UE”, stabilea un sistem de clasificare pentru investiții durabile folosit la nivelul Uniunii Europene. Practic, propunerea de Comisiei stabilea ce investiții industriale sunt în linie cu obiectivele GreenDeal (politica de mediu lansată de președinta Ursula von der Leyen) și care investiții vor fi interzise din cauză că sunt prea poluatoare.

România, împreună cu alte state din UE, a transmis în decembrie o scrisoare oficială în care avertiza că noile reguli împiedică de facto investițiile noi în centrale bazate pe gaze naturale, ceea ce s-ar fi adăugat la interdicțiile deja existente, care fac tot mai dificilă utilizarea cărbunelui în producția de energie.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Cele zece state membre care au amenințat cu veto sunt România, Polonia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Grecia, Ungaria, Malta și Slovacia. Acestea au denunțat standardele prea înalte pe care Comisia Europeană vrea să le impună în industrie pentru ca UE să devină în 2050 neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și au arătat că aceste standarde vor afecta grav industria, potrivit Euractiv.

Nu doar cele zece state membre au cerut stoparea acestei reglementări. Un studiu independent comandat de Ministerul Mediului din Germania a avertizat că doar 1% din companiile germane de top ar fi considerate ”sustenabile” pe baza standardelor dorite de Comisia Europeană, ceea ce ar fi dus la apariția unor probleme serioase.

Mai mult: draftul pus în dezbatere publică de Comisia Europeană a atras un număr-record de răspunsuri, 46.591 de replici în mii de pagini. Ca un rezultat al presiunii din partea societății civile și a industriei, Comisia Europeană a amânat publicarea noilor reguli.

Experți citați de Euractiv au avertizat asupra exceselor de reglementare în ceea ce privește țintele extrem de ambițioase de mediu ale Comisiei Europene, arătând că e posibilă apariția unei ”bule verzi”, un fenomen ce s-ar putea solda cu afectarea pe termen lung a economiei europene. (Foto: Ursula von der Leyen / Sursa: Comisia Europeană)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: