Efectul Rusia: Grupul OMV își ajustează cu două miliarde de euro valoarea activelor

OMV sigla sursa site oficial sursa foto: Site oficial

Grupul austriac OMV a anunţat vineri că a decis să ajusteze cu două miliarde de euro valoarea activelor sale din cauza retragerii din proiectul gazoductului “Nord Stream 2” şi a reevaluării activităţilor sale din Rusia după debutul invadării Ucrainei, transmite Agerpres, citând APA.

Luna trecută, acţionarul majoritar de la OMV Petrom a anunţat că Rusia nu va mai una din regiunile sale cheie, alăturându-se altor mari companii energetice occidentale care au decis să se retragă din Rusia

Potrivit OMV, grupul a recurs la o depreciere de un miliard de euro în legătură cu proiectul gazoductului Nord Stream 2, care a fost oprit de autorităţile de la Berlin. În plus, au fost decise ajustări ale valorii contabile la două entităţi ruseşti prin intermediul cărora OMV deţine o participaţie de 24,99% la zăcământul de gaze Yuzhno Russkoye din Rusia, ceea ce înseamnă o lovitură suplimentară de un miliard de euro.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Aceste deprecieri vor fi incluse în rezultatele financiare pe primul trimestru, care urmează să fie date publicităţii în data de 29 aprilie.

De asemenea, OMV a anunţat vineri că producţia sa de hidrocarburi a scăzut în primul trimestru al acestui an, până la 457.000 de barili echivalent petrol pe zi, de la 491.000 barili echivalent petrol pe zi în ultimul trimestru al anului trecut. Această scădere se datorează în principal unei diminuări a producţiei de gaze, până la 262.000 de barili echivalent petrol pe zi în T1 2022, de la 298.000 barili echivalent petrol pe zi în T4 2021.

În schimb, marja de rafinare a OMV (un indicator al profitabilităţii afacerilor cu petrol şi gaze naturale) a urcat până la un nivel record de 9,75 dolari pentru un baril de echivalent petrol în T1 2022, de la 6,25 dolari pentru un baril de echivalent petrol în T4 2021 şi 1,68 dolari pentru un baril de echivalent petrol în primul trimestru al anului trecut.

“Impactul pozitiv al unei marje de rafinare mai mari a fost contracarat de creşterea costurilor cu utilităţile şi a cotaţiilor la ţiţei brut”, a precizat grupul austriac.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: