Elcen, producător de electricitate și agent termic pentru bucureșteni, a scos la licitație un contract de 22 milioane lei pentru achiziția de servicii de consultanță în vederea implementării la CTE Grozăvești a unei unități noi în cogenerare care să funcționeze în amestec gaz/hidrogen.
Unitatea vizată are 32 MW electrici și 41 MW termici și va fi amplasată pe un teren și incinta Elcen unde sunt mai multe echipamente în funcțiune și scoase din funcțiune care vor fi mutate sau demolate. Investiția face dintr-un plan mai mare al Elcen de a moderniza structura sa de generare de electricitate și agent termic, care este inclus la finanțare prin Fondul de Modernizare.
Consultantul va sta lângă Elcen pe toată perioada de derulare a acestui proiect, de la întocmirea documentației pentru procesul de achiziție a lucrărilor la implementare (coordonare și monitorizare lucrări), plus servicii de monitorizare în perioada de garanție. Practic, consultantul va fi șeful de proiect, lucru explicabil prin faptul că România nu are deloc experiență în punerea în funcțiune a unități de producție a energie în amestec gaz/hidrogen. Acest demers este doar de curând adoptat de țara noastră în cadrul tranziției energetic, Transgaz fiind, ca operator de transport, direct implicat, exersând construcția de țevi de gaze care să poată transporta gaz în amestec cu hidrogen.
De fapt, turbinele care funcționează cu gaz/hidrogen sunt o noutate pe tot globul, prima fiind pusă în funțiune, la începutul anului, în Belgia.
Selecția consultantului se va face în primul rând după experiența în domeniu deținută, apoi după prețul oferit și metodologia de abordarea a proiectului.
Elcen are o capacitate de 600 MW electrici în condițiile în care consumul Bucureștiului este de 700 MW, în perioada de iarnă. De asemenea, Elcen asigură 90% din agentul termic consumat în Capitală și este cel mai mare furnizor de agent termic din țară.