Electrica califică drept „afirmații speculative” știrile că Electrica Furnizare a fost la un pas de incapacitate de plată. Compania spune că a primit de la stat doar deconturi în baza cererilor

Redacția sept. 29, 2022 0 comentarii
energie electrica, curent, retea electrica, stalp

Grupul de furnizare și distribuție de energie Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, califică drept „afirmații speculative” știrile că Electrica Furnizare a fost la un pas de incapacitate de plată și spune că a primit de la stat doar deconturi în baza cererilor formulate.

ZF a scris recent că Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica, listat din 2014 la Bursa de la Bucureşti, a fost săptămâna trecută la un pas de intrarea în incapacitate de plată și că statul a salvat compania în ultimul moment printr-o perfuzie de bani, virându-i în avans sume de bani privind măsurile de protecție a clienților.

Electrica transmite acum, într-un comunicat de presă, că „toate sumele decontate către Electrica Furnizare S.A. s-au realizat în baza cererilor depuse și aprobate de către organismele de stat abilitate, conform reglementărilor și termenelor legale în vigoare”.

În ceea ce privește capacitatea de plată a Electrica Furnizare, compania susține că aceasta este garantată la nivel de grup de Electrica SA, care a contractat noi facilități de credit de peste 2 miliarde de lei în prima jumătate a anului, printr-o structură de finanțare acceptată de toate băncile partenere ale grupului.

„Afirmații speculative precum aflarea companiei într-o imediată apropiere de incapacitate de plată riscă să inducă incertitudine participanților la piață – clienți finali, companii și investitori – și, implicit, comportamente neprevăzute ce sunt nefavorabile unei bune desfășurări a activităților de furnizare și distribuție într-o piață profund marcată de instabilitate”, transmis Electrica SA.

Societatea afirmă că a raportat profit pe segmentul de furnizare în primele 6 luni ale anului.

Electrica S.A. se află în linie cu bugetul aprobat de către Adunarea Generală a Acționarilor în aprilie 2022 și își onorează obligațiile comerciale în condițiile în care traversăm o perioadă complexă, cu multiple provocări, reiterând faptul că informarea corectă a factorilor implicați este esențială și orice denaturare a realității din piață poate să ducă la dezechilibre. Situația este una excepțională atât pentru furnizori, cât și pentru distribuitori, activitatea acestora fiind direct afectată de creșterea fără precedent a prețurilor de achiziție a energiei de pe piețele comune, precum și de deficitele de cash-flow cauzate de majorarea valorilor care trebuie achitate pentru energia achiziționată pentru viitor. Situația companiilor operaționale din cadrul Grupului Electrica nu este cu mult diferită de a celorlalți jucători din piață, Electrica raportând, de altfel, transparent și oferind detalii referitoare la nivelul subvențiilor de încasat de la stat ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. În prezent, Grupul Electrica este în curs de evaluare a impactului pe care îl au ultimele modificări legislative și de reglementare. Menționez, totodată, că în conformitate cu raportarea financiară la 6 luni, segmentul de furnizare al Grupului Electrica înregistrează un profit net de 213 milioane lei, iar noile modificări legislative legate de capitalizarea diferenței de preț pentru energia electrică aferentă consumului propriu tehnologic au potențial de a determina un impact pozitiv asupra segmentului de distribuție, aspecte ce vor fi relevate în raportarea financiară pentru trimestrul al treilea care va fi publicată la data de 15 noiembrie 2022”, a declarat Alexandru-Aurelian Chiriță, directorul general al Electrica SA.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat miercuri seară că nu are cunoştinţă despre vreo infuzie de capital sau de bani de bugetul statului pentru vreo companie de furnizare din domeniul energiei electrice, în afara plăţilor curente care se fac de la buget către aceste companii, transmite News.ro.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *