Elveția: 221,5 milioane pentru proiecte în România

Elvetia steag munti Matterhorn

Elveţia va debloca 221,5 milioane de franci pentru a finanţa diferite proiecte în România până în 2029, scrie La Tribune de Geneve, potrivit Rador. Ignazio Cassis a semnat luni cu ministrul de finanţe român, Adrian Câciu, un acord în acest sens în cadrul celei de-a doua contribuţii la coeziunea europeană.

Acest acord va întări relaţiile dintre cele două ţări, a spus Ignazio Cassis, citat în comunicatul Departamentului federal de Afaceri Externe. El a amintit că cele două ţări au cooperat deja în mai multe domenii în cadrul primei contribuţii a Elveţiei. Relaţiile economice în special, s-au dezvoltat mult, în aşa fel încât România este astăzi principalul partener comercial al Elveţiei în Europa de Sud-Est.

A doua contribuţie elveţiană

A doua contribuţie a Elveţiei se înscrie într-o serie continuă de finanțări. Între 2009 şi 2019, Elveţia a finanţat deja, cu circa 180 de milioane de franci, numeroase proiecte în România, care au fost benefice pentru întreaga societate.

Pe viitor, banii vor merge la proiecte în care România este asociată financiar. Experţi ai celor două ţări se vor ocupa de punerea în practică a programului, ale cărui priorităţi sunt în special dezvoltarea economică, promovarea eficacităţii energetice şi a durabilităţii, ca şi integrarea socială, precizează DFAE.

În afara relaţiilor bilaterale, discuţiile la nivel înalt s-au referit la politica europeană. Preşedintele Confederaţiei s-a întâlnit cu omologul său, Klaus Werner Iohannis, şi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Moldova de asemenea

Preşedintele Confedraţiei, Ignazio Cassis, a amintit în această privinţă negocierile exploratorii intense care au loc în prezent între Elveţia şi UE, obiectivul Consiliului Federal fiind acela de a stabiliza şi dezvolta calea bilaterală cu UE.

Războiul din Ucraina şi situaţia de securitate din Europa au fost de asemenea abordate. Elveţia a salutat angajamentul României pentru stabilitatea şi aprovizionarea energetică a Moldovei, cu care este vecină.

Mai devreme în cursul zilei, dl Cassis s-a întreţinut cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei reuniuni de lucru. Cu ea, discuţiile s-au referit mai ales la repercusiunile asupra Moldovei ale războiului din Ucraina şi la sprijinul acordat de Elveţia în acest context. Au fost abordate alte teme bilaterale de diverse naturi.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *