Emerging Europe: 2024, an crucial pentru Republica Moldova. Alegeri prezidențiale și referendum privind integrarea în UE

Republica Moldova steag Sursa foto: Pixabay.com

În 2024, Republica Moldova se va confrunta cu alegeri prezidențiale și cu un referendum privind integrarea în UE. Victoria actualului președinte Maia Sandu și a taberei pro-UE va fi crucială pentru susținerea creșterii economice a țării, arată o analiză a publicației Emerging Europe.

Este dificil să nu consideri traiectoria recentă a Republicii Moldova ca fiind una dintre cele mai impresionante dintre toate țările din regiunea Europei emergente. 

Decizia Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide discuțiile de aderare cu această țară a fost o confirmare a faptului că reformele economice susținute și performanțele solide ale Moldovei dau roade și că pivotul său spre vest – care a început cu adevărat abia în 2020, când Maia Sandu a fost aleasă președinte – este acum definitiv. 

Cu toate acestea, Moldova rămâne una dintre cele mai sărace țări din Europa, potrivit Băncii Mondiale.

Pandemia Covid-19, criza energetică și fluxurile de refugiați cauzate de invazia Rusiei în Ucraina au expus în mod clar vulnerabilitățile modelului de creștere al Moldovei – care se bazează de mult timp pe consumul indus de remitențe – la șocuri. 

Există însă și motive de optimism. Adesea eclipsată de vecinii săi mai mari, Moldova a intrat în lumina reflectoarelor în 2023, nu în ultimul rând atunci când a găzduit cu succes cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene (CPE), un organism informal creat în 2022 în urma unui apel al președintelui francez Emmanuel Macron pentru o nouă organizație politică care să unească democrațiile – atât în interiorul, cât și în afara UE – pe continentul european.    

Summitul CPE a fost precedat de un miting în sprijinul aderării la Uniunea Europeană, la care au participat zeci de mii de persoane în capitala Republicii Moldova, Chișinău.  

Redresare robustă 

După o perioadă dificilă, marcată de tulburări politice și recesiuni economice, această națiune curajoasă dă semne de o redresare robustă care ar putea servi drept un far de speranță pentru economiile mici din întreaga lume. 

În 2022, economia Republicii Moldova s-a confruntat cu probleme semnificative cauzate în principal de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cu o contracție a PIB-ului de cinci procente. Cu toate acestea, economia moldovenească, cu mult sprijin extern, s-a dovedit rezistentă, iar națiunea a început să dea semne de redresare în 2023.  

În ciuda creșterii modeste a PIB-ului de aproximativ 1,9% prognozată pentru întregul an, economia a fost susținută de o serie de reduceri ale ratei dobânzii de către Banca Națională a Moldovei, care a scăzut de la un nivel uimitor de 21,5% în noiembrie 2022 la o rată mai ușor de gestionat de 6% până în iunie 2023. Aceste măsuri, împreună cu o scădere a inflației la 9,7 la sută în august 2023, au pregătit terenul pentru un 2024 mai luminos. 

Privind în perspectivă, predicția Emerging Europe pentru 2024 (care ia în considerare mai multe previziuni ale instituțiilor financiare internaționale și ale grupurilor de reflecție) prevede o creștere a PIB-ului de peste patru procente pentru Moldova, creștere care, în opinia publicației, este susținută de mai mulți factori-cheie.  

În primul rând, publicația se așteaptă ca angajamentul Moldovei de a-și îmbunătăți mediul de afaceri și de a promova transparența în sectorul bancar să atragă investiții străine directe și să susțină dezvoltarea sectorului privat. În decembrie 2023, aceasta a numit-o pe Anca Dragu, fost ministru român de finanțe și înalt funcționar al FMI, la conducerea Băncii Naționale.  

În al doilea rând, eforturile țării de a se alinia la standardele europene și de a se integra pe piețele regionale dau roade, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) finanțând îmbunătățiri ale infrastructurii pentru a favoriza legăturile cu UE. 

În al treilea rând, importurile de gaz au fost în mare parte transferate de la Rusia la alți furnizori. Este puțin probabil ca criza energetică din 2022-23 să se repete. 

Acest lucru, împreună cu o recoltă mai bună – grâul și semințele de floarea-soarelui sunt principalele exporturi – și o schimbare a fluxurilor comerciale dinspre Rusia către Occident, ar trebui să stimuleze veniturile, exporturile și industriile alimentară și textilă în creștere.

Într-adevăr, potrivit Institutului de Studii Economice Internaționale de la Viena (wiiw), țara a digerat șocurile structurale legate de trecerea legăturilor sale comerciale dinspre Rusia spre Occident, iar beneficiile unei integrări mai profunde în UE în schimbul reformelor instituționale încep să se facă simțite. 

România este cel mai important partener al Republicii Moldova, în timp ce Ucraina a devenit al doilea partener al acesteia în ceea ce privește exporturile și al treilea în ceea ce privește importurile (după China). Ponderea Rusiei în importuri a scăzut la 4% în prima jumătate a anului 2023 – de la 14% în anul precedent. 

Institutul de la Viena citează, de asemenea, îmbunătățirea relațiilor cu regiunea separatistă transnistreană ca fiind un motiv de optimism. Tensiunile cu Transnistria, susținută până acum de Rusia, nu s-au intensificat recent, deoarece regiunea separatistă nu are o alternativă pe termen lung la integrarea economică cu restul țării, spune wiiw.

Contextul politic 

În ceea ce se anunță a fi un an crucial, Republica Moldova se va confrunta cu un test major în 2024, sub forma alegerilor prezidențiale din noiembrie, care vor fi urmate de un scrutin parlamentar la începutul anului 2025. Un referendum privind traiectoria politicii externe a Republicii Moldova – întrebând pur și simplu dacă moldovenii susțin sau nu integrarea în UE – este probabil să aibă loc concomitent cu alegerile prezidențiale.

Referendumul, convocat de Sandu, este conceput destul de deliberat și inteligent pentru a-și consolida sprijinul. Cu toate acestea, este aproape sigur că Rusia va face încercări concertate de a perturba procesul electoral, în ciuda măsurilor recente ale guvernului de la Chișinău de a reduce prezența rusă în țară prin restricționarea accesului la mass-media care difuzează propaganda rusă. 

Alegerile locale din noiembrie 2023 au oferit o imagine a ceea ce ar trebui să ne așteptăm. A existat un sprijin larg pentru candidații aliniați cu Maia Sandu, deși Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al acesteia nu a reușit să obțină un primar în niciunul dintre marile orașe ale țării. La Chișinău, primarul în exercițiu Ion Ceban a fost reales în fața candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate și, potrivit German Marshall Fund, se prefigurează a fi un concurent la alegerile prezidențiale. 

Înaintea alegerilor locale, Ceban a fondat un nou partid centrist, Mișcarea Alternativa Națională (MAN). Acest partid controlează în prezent consiliul municipal al capitalei și se bucură de sprijin atât din partea stângii, cât și a dreptei, precum și din partea alegătorilor pro-ruși și pro-europeni. 

Cu toate acestea, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, vicepreședintele PAS, a fost optimist după alegeri și a declarat că principala concluzie a fost că „opțiunea pro-europeană a Moldovei a învins cu încredere în întreaga țară”. 

Pentru binele Moldovei și al economiei sale, este de sperat că același lucru va fi valabil și în urma votului prezidențial și a referendumului din acest an.

Sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *