În 2007, președintele de atunci al României, combativul Traian Băsescu, i-a spus fără menajamente lui Bill Gates că software-ul Microsoft piratat a ajutat România să dezvolte o industrie IT dinamică, notează Emerging Europe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Pirateria a ajutat tânăra generație să descopere computerele. A declanșat dezvoltarea industriei IT în România”, i-a spus Băsescu cofondatorului Microsoft, Gates, care se afla în capitala României, București, pentru a deschide un centru de dezvoltare globală Microsoft.

“I-a ajutat pe români să-și îmbunătățească capacitatea de creație în industria IT, care a devenit celebră în întreaga lume”.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Pentru sectorul IT din România, sfârșitul scutirilor de taxe oferă motive de îngrijorare

Probabil că Băsescu – un tehnofob bine cunoscut – nu și-a dat seama niciodată cât de faimoasă va deveni industria IT a României. (Gates aproape sigur a făcut-o). România a fost clasată pe locul șase în cel mai recent Index de competitivitate IT realizat de Emerging Europe, care analizează sectorul IT în toate cele 23 de țări din regiune, analizând talentele disponibile, infrastructura IT, impactul economic, mediul de afaceri actual și posibilitățile de creștere potențială.

România a exportat servicii IT în valoare de aproape șapte miliarde de euro în 2021.

Cu toate acestea, nici Băsescu și nici Gates nu s-ar fi așteptat ca, după 16 ani, majoritatea românilor să folosească în continuare programe piratate.

La momentul vizitei lui Gates la București, se estima că 70% din software-ul folosit în România era piratat. Astăzi, mai mult de jumătate (53%) din toate programele instalate pe computerele din țară sunt încă piratate, potrivit unui nou raport.”

Acest lucru este alarmant și ar putea avea consecințe negative pentru toată lumea”, spune Ionuț Leș, country manager pentru România la Forscope, un broker de software second-hand.

“Utilizatorii se expun unor riscuri semnificative, în timp ce guvernul pierde din cauza activităților nedeclarate care nu sunt impozitate.”

Un mijloc de reducere a costurilor

Se crede că un procent semnificativ din software-ul piratat este folosit de firme, în încercarea de a reduce costurile. Printre cele mai multe programe piratate se numără produsele Microsoft, cum ar fi Windows, Windows Server și Office.

Achiziționarea online a cheilor de activare pentru diverse tipuri de software prezintă numeroase riscuri care pot avea consecințe grave pentru companii. Programele ilegale sunt, de obicei, modificate pentru a bloca actualizările sau pentru a ocoli verificările de autenticitate. Această practică duce la o scădere semnificativă a performanțelor și crește vulnerabilitatea dispozitivelor la amenințări precum viruși, malware, ransomware și atacuri cibernetice în general.

“În plus, riscurile juridice asociate cu achiziționarea, de exemplu, a cheilor de activare Windows de pe site-uri neautorizate sunt legate de faptul că software-ul în cauză este adesea piratat sau contrafăcut”, adaugă Les.

“Acest lucru înseamnă că software-ul este distribuit ilegal, iar dacă sunteți prins că îl utilizați, puteți fi supus unor acțiuni în justiție.Microsoft este deosebit de activă în ceea ce privește monitorizarea și urmărirea în justiție a celor care sunt descoperiți folosind software piratat sau contrafăcut.

Consecințele pot varia de la amenzi substanțiale până la închisoare, în funcție de amploarea pirateriei.

În Armenia, aproape 80 la sută din software este piratat

Nivelul de utilizare a software-ului piratat în România este similar cu cel din alte țări din regiune, cum ar fi Bulgaria și Bosnia și Herțegovina.

În schimb, răspândirea software-ului ilegal nu este la fel de pronunțată în alte țări din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Republica Cehă (26 la sută), Slovacia (29 la sută), Slovenia (35 la sută) sau Polonia (40 la sută).

Cu un procent estimat de 79%, Armenia are cea mai mare rată de software nelicențiat din regiune, urmată de Republica Moldova cu 77% și Belarus cu 76%.

În Europa de Vest, utilizarea medie a software-ului piratat este estimată la aproximativ 20 la sută, potrivit analizei Forscope.