În ciuda dificultăților asociate cu pandemia Covid-19, capacitățile de energie regenerabilă au crescut cu un nivel record, în 2020, potrivit datelor publicate luni de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA).
Un raport al IRENA arată că capacitatea globală de energie regenerabilă a crescut cu peste 260 de gigawați (GW) anul trecut, depășind recordul anterior stabilit în 2019 cu aproape 50%. Anul trecut a marcat al doilea an consecutiv în care cota de energie curată din toate capacitățile de producție noi a crescut substanțial, sursele regenerabile de energie reprezentând peste 80% din toată capacitatea electrică nouă adăugată în 2020.
Datele privind combustibili fosili, în schimb, arată o scădere în materie de capacități adăugate, de la o capacitate nouă de energie electrică în valoare de 64 GW în 2019 la 60 GW în 2020.
„Aceste cifre spun o poveste remarcabilă de reziliență și speranță. În ciuda provocărilor și a incertitudinii din 2020, energia regenerabilă a apărut ca o sursă de optimism incontestabil pentru un viitor mai bun, mai echitabil, mai rezistent, mai curat și mai just”, a declarat directorul general al IRENA, Francesco La Camera.
„Marea resetare”, așa cum a numit La Camera încetinirea economică determinată de coronavirus, „a oferit un moment de reflecție și șansa de a ne alinia traiectoria cu calea către prosperitatea incluzivă”.
The growth of renewables in 2020 tells a remarkable story of resilience & hope. Despite the uncertainties, #renewableenergy emerged as a source of optimism for a better, more equitable, clean & just future.
This momentum must inspire us all to go further: https://t.co/0MWPYUqxpg pic.twitter.com/qa1yCBC6VN
— Francesco La Camera (@flacamera) April 5, 2021
Referindu-se la 2020 drept „începutul deceniului regenerabilelor”, La Camera a menționat că „costurile scad, piețele de tehnologie curată sunt în creștere și niciodată nu au fost atât de clare beneficiile tranziției energetice”.
Deși hidroenergia – responsabilă pentru mai mult de 43% din capacitatea totală de producere a energiei regenerabile din lume – constituie în continuare cea mai mare sursă globală de energie curată, alte surse vin puternic din urmă. Energia solară și eoliană au contribuit cu 127 GW și, respectiv, 111 GW de instalații noi, reprezentând împreună 91% din creșterea energiei regenerabile în 2020.
🟢JUST RELEASED
Renewable Capacity Statistics 2021 report by @IRENA shows how #renewableenergy performed in 2020 – the most challenging of years. Despite #COVID19, #renewables hit records globally, and notably in countries such as #US & #China. Learn more: https://t.co/ZVgB7L9ueM pic.twitter.com/zFDlfoRRcP— IRENA (@IRENA) April 5, 2021
În timp ce La Camera a descris adoptarea pe scară largă a surselor de energie regenerabile drept o tendință „de neoprit”, el a subliniat, de asemenea, că „există o mulțime de lucruri de făcut”.
În ciuda impulsului recent în favoarea energiei curate, La Camera a spus că, pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 °C, „trebuie să fie redirecționate investiții semnificative în energie pentru a sprijini tranziția, dacă dorim să atingem obiectivele pentru 2050” de gaze cu efect de seră zero, așa cum a fost subliniat luna trecută în Perspectiva tranziției energetice mondiale a IRENA.
Și Fatih Bitrol, director executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, a avertizat săptămâna trecută că, deși cele mai mari economii ale lumii s-au angajat să realizeze zero emisii nete de gaze cu efect de seră, la mijlocul secolului, puțini au pus în aplicare politicile necesare pentru realizarea acestui obiectiv.