Energia regenerabilă va deveni cea mai mare sursă de electricitate în anul 2025

European Energy fotovoltaice eoliene Sursa foto: europeanenergy.com

Energia regenerabilă va deveni cea mai mare sursă de electricitate în anul 2025, potrivit unui raport realizat de Pricewaterhousecoopers (PwC) în colaborare cu Forumul Economic Mondial. Astfel, va avea loc o creștere a cererii de energie din partea economiilor în curs de dezvoltare, a eforturilor de adaptare la schimbările climatice, a electrificării sistemelor de transport, inteligenței artificiale și centrelor de date.

Lipsa gestionării cererii și a creșterii eficienței energetice sunt factorii care ar influențează progresele înregistrate de creșterea utilizării energiei regenerabile, determinând o continuitate a dependenței de combustibilii fosili.

Încă din anul 2023, s-a observat că, deși exista o creștere sustenabilă cu 14% a capacităților de producere a energiei regenerabile, dependența de combustibili fosili era încă continuă din cauza majorării cererii și a încetinirii progresului către o economie cu emisii reduse.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Consumul de combustibili fosili a crescut cu 1,5% în 2023, la fel și ponderea acestora în mixul energetic din cauza creșterii cererii de energie ce a depășit ritmul de dezvoltare a capacităților din surse regenerabile.

Totodată, inflația, tensiunile geopolitice și creșterea ratelor dobânzilor au complicat și mai mult tranziția combustibilor fosili.

Potrivit indicilor Net Zero Economy Index 2024, anul trecut a fost consemnată cea mai lentă scădere a nivelului de emisii de dioxid de carbon din ultimii zece ani. Rata anuală necesară de decarbonizare conform acordului de la Paris a crescut la 20,4% pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C.

Retrospectiv situația devine mai complicată în timp, statisticile arătând că până în 2050, anul țintă pentru atingerea neutralității climatice, populația globului va crește cu două miliarde, iar PIB-ul mondial va fi dublu. În aceste condiții, piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare vor avea nevoie de energie la costuri reduse pentru a permite creșterea și a îndeplini obiectivele de dezvoltare, concomitent cu decarbonizarea.

Eficiența energetică se află pe agenda directorilor generali din România, pentru că aduce beneficii financiare imediate, 81% dintre aceștia arătând că organizațiile lor desfășoară sau au încheiat déjà acțiuni pentru îmbunătățirea eficienței energetice, dar și reducerea consumului propriu de energie potrivit sondajului realizat de PwC CEO Survey 2024 pentru România.

De asemenea, 47% dintre directorii generali declară că, în ultimele 12 luni, organizațiile pe care le conduc au acceptat niveluri de profitabilitate mai mici pentru investițiile în domeniul protecției mediului. Procentul este mai mare decât cel înregistrat la nivel global și regional. Principalii factori care împiedică organizațiile de la eliminarea emisilor de carbon în cadrul modelelor de afaceri sunt complexitatea reglementărilor cum ar fi schimbările de politici, cerințele locale, randamentele mai mici ce țin de investițiile legate de protejarea mediului, precum și lipsa tehnologiilor care protejează mediul specifice sectorului de activitate.

Reducerea intensității energetice, a consumul intern brut de energie raportat la PIB țării – ar putea fi soluția potrivită. Conform analizei realizată de PwC împreună cu Forumul Economic Mondial, astfel s-ar redirecționa energia irosită sau suprautilizată anterior către activități mult mai productive, stimulând astfel creșterea economică și ar ajuta companiile să economisească bani și menținând avantajul competitiv, reducând în același timp emisiile.

Tehnologia actuală poate permite statelor să își reducă nevoile energetice cu aproximativ o treime (31%), fără a reduce producția economică. Acest lucru ar putea duce la economii anuale de până la 2.000 de miliarde de dolari privind prețurile actuale ale energiei. Acest lucru fiind realizabil în cazul în care măsurile ar fi luate la scară largă până lasfârșitul acestui deceniu.

De exemplu, transportul reprezintă 26% din cererea globală de energie și 21% din emisiile de gaze cu efect de seră. În total, 94% din creșterea proiectată a consumului de energie din transport are loc în economiile în curs de dezvoltare. Soluțiile indicate ar fi ajutătoare dacă ar fi aplicate pe scară largă. Acestea ar putea reduce intensitatea energetică a transportului cu 21%, ducând la o reducere cu 5% a cererii globale de energie, precum electrificarea și utilizarea aplicațiilor AI.

Schimbarea combustibilului va fi posibilă doar acolo unde există infrastructură de sprijin (de exemplu, capacitatea rețelei pentru vehiculele electrice), aplicațiile AI pot da o kmână de ajutor. O aplicație AI deja utilizată și cu rezultate foarte bune este cea pentru optimizarea utilizării capacității pentru marfă în transportul rutier, reducând astfel spațiul gol din camioane prin combinarea încărcăturilor și a proprietarilor. Acest lucru reducând numărul total de camioane necesare și intensitatea energetică a transportului.

Aceasta este soluția disponibilă acum, în timp ce noi aplicații de inteligență artificială sunt dezvoltate pe termen mai lung pentru a ajuta determinarea schimbărilor mult mai transformative.

PwC România este o firmă de servicii profesionale, recunoscută pentru calitate ce oferă soluţii specifice pentru companile locale şi multinaţionale, precum şi instituţii publice ce se ocupă de audit financiar, consultanţă în afaceri şi management, consultanţă fiscală şi juridică.

Forumul Economic Mondial a fost fondat în 1971 de Klaus Schwab, un economist, în încercarea de a promova cooperarea globală în probleme politice, sociale și economice, potrivit Euronews.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: