China va reprezenta mai mult de 80% din capacitatea solară globală până în 2026 și va putea satisface cererea globală anuală pentru o mare parte din următorul deceniu, și anume până în 2032, potrivit unui raport al Wood Mackenzie, citat de publicația Energy Press.
Prognoza companiei de cercetare energetică Wood Mackenzie vine în momentul în care țări precum Statele Unite și India își subvenționează propria producție solară pentru a reduce dependența de produsele chineze pentru a-și îndeplini obiectivele de energie curată.
Energie solară: Peste 130 de miliarde de dolari în investiții chineze în industria solară
În ciuda eforturilor lăudabile ale Indiei și SUA, China a investit peste 130 de miliarde de dolari în industria sa solară până în 2023, potrivit analizei, și va aduce online mai mult de un terawatt de capacitate de napolitană, celule și panouri solare până în 2024. Această cifră este suficientă pentru a acoperi cererea globală anuală până în 2032, potrivit raportului Wood Mackenzie, care dă tonul dominației țării asiatice în domeniul energiei solare pentru următorii ani.
Expansiunea agresivă a capacității a forțat deja prețurile panourilor solare să scadă dramatic în acest an și provoacă îngrijorare în rândul producătorilor americani, care se bazează pe un „boom” promovat de guvernul SUA în producția internă. În același timp, Statele Unite și India au anunțat împreună o capacitate unitară de peste
200 de gigawați până în 2022, a spus Wood Mackenzie. „În ciuda inițiativelor guvernamentale puternice de a dezvolta producția locală pe piețele de peste mări, China va domina în continuare lanțul global de aprovizionare cu energie solară și va continua să extindă diferența de tehnologie și costuri față de concurenți”, a declar