Rusia reduce cu o treime furnizările de gaze către Italia față de media din ultimele zile, se arată într-un comunicat transmis de ENI, scrie publicația italiană ANSA.
„Gazprom a anunțat că pentru ziua de astăzi va furniza către ENI volume de gaz egale cu aproximativ 21 de milioane de metri cubi pe zi, față de o medie de aproximativ 32 de milioane de metri cubi pe zi în ultimele zile. ENI va furniza informații suplimentare în cazul unor modificări noi și semnificative ale fluxurilor”, scrie compania italiană. Şi compania austriacă OMV a anunțat că Gazprom reduce în continuare aprovizionarea cu gaze către țară.
„UE se pregătește pentru fiecare scenariu. Situația este în mod clar serioasă și trebuie să fim pregătiți. La jumătatea lunii iulie, așa cum este bine cunoscut, va fi lansat un plan de prevenție în vederea iernii”, a explicat Tim McPhie, purtătorul de cuvânt al Comisiei UE, despre viitoarele reduceri de gaze implementate de Moscova. „Este necesar să ajungem cât mai curând posibil la autonomie energetică față de Rusia”, a adăugat purtătorul de cuvânt european, subliniind modul în care este necesar să se comunice populației „importanța economisirii energiei” și amintind că Comisia UE, printre instrumente, a lansat deja RePowerEu.
„Lucrăm pentru a contribui la crearea unei rezerve care devine indispensabilă în lunile de iarnă prin umplerea depozitelor. Duminică seara am ajuns la 6,1 miliarde de metri cubi în depozit, care corespund 64% din target. Noi, cei de la SNAM, am adus o contribuție de aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi și vom continua să acordăm sprijinul nostru, evident în limitele unui operator de sistem”, a spus CEO-ul SNAM, Stefano Venier, a spus acest lucru la o conferință despre economisirea energiei în locuințe.
Teama de o reducere completă a aprovizionării cu gaze rusești este în creștere în toată Europa și în special în Germania, unde se crede că iarna viitoare va fi „rece, întunecată și scumpă”, după cum a titrat ediția de weekend a ziarului economic „Handelsblatt”, imortalizând o Poartă Brandenburg devenită albăstruie dinn cauza gheții.
Atenția generală, înainte de începerea lucrărilor de întreținere la Nord Stream 1, se concentrează asupra a ceea ce se va întâmpla peste 10 zile, când se preconizează că gazoductul va reveni la funcționarea normală; totuși, opțiunea ca Moscova să profite de această ocazie ca pretext pentru a opri definitiv aprovizionarea este considerată “cea mai probabilă”, potrivit ministrului francez Bruno le Maire, care îndeamnă Europa „să se pregătească”. Nici măcar colegul german Robert Habeck nu face niciun mister din faptul că este posibil un stop complet, începând de astăzi.