Erbaşu, despre criza forței de muncă din construcții: „Putem avea munţi de bani în bancă, dar nu avem cu cine să-i punem în operă”

Cristian Erbaşu, directorul companiei Construcţii Erbaşu SA

Piaţa de construcţii din România are nevoie de câteva mii, „poate zeci de mii” de ingineri şi specialişti, însă pregătirea acestora necesită mult timp, 10 – 15 ani a spus, astăzi, Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Erbaşu a vorbit la „ConstructFest”, eveniment organizat de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, despre deficitul de personal calificat şi a susţinut că peste 700.000 de români au plecat din ţară şi lucrează pe piaţa de construcţii din Europa, în timp ce, la nivel oficial, în România lucrează doar 300.000 de angajaţi.

„Necesitatea este extrem de mare, noi nu vorbim de câteva sute de oameni, ci de mii sau chiar zeci de mii de ingineri şi specialişti care nu se formează nici măcar în 5 ani. Ai nevoie şi de 10 – 15 ani pentru a forma aceşti specialişti, cu atât mai rău cu cât proiectele pe care noi preconizăm că le vom avea, într-un an, doi sau trei ani vor avea finanţare, dar nu vom avea cu cine să le executăm… O concluzie pe care noi am avut-o: poţi să ai munţi de bani în bancă, dar dacă nu ai cu cine să-i pui în operă, să-i cheltui, atunci aceste fonduri pe care le avem la dispoziţie nu vor fi consumate”, a subliniat Cristian Erbaşu.

Preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii a mai spus în intervenţia pentru Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti că tinerii trebuie să fie formaţi şi promovaţi în tehnologia construcţiilor, în tehnologia avansată din acest domeniu.

„Este singura variantă prin care putem să-i atragem pe tineri să lucreze într-un domeniu greu. Ei au senzaţia că pe şantier stau în frig, stau în soare, dar prin tehnologie acest lucru se va schimba”, potrivit lui.

Firmele omului de afaceri Cristian Erbaşu au început încă din 2018 să aducă muncitori asiatici ca soluţie la criza forţei de muncă de pe şantiere. Despre salariile din domeniu, Erbaşu a menţionat că manageri din Europa de Vest au început să vină în România pentru a lucra pe anumite proiecte, iar muncitorii calificaţi vor avea circa 1.000 de euro.

Anul trecut, piaţa de construcţii din România a avut o estimare de aproximativ 130 de miliarde de lei.

Cristian Erbaşu, directorul companiei Construcţii Erbaşu SA / Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii

  1. Atunci cand va plangeti de forta de munca,dece nu va amintiti de comportamentul si atitudinea pe care o aveti ,majoritatea patronilor,fata de muncitorii de care va bateti joc si ii considerati niste sclavi,de injuraturi,de munca pana la epuizare fara nici o protectie a muncii,fara echipamente,de tepele pe care leati dat oamenilor dupa ce au muncit sa va umple conturile si buzunarele, de oameni care au muncit multi ani si sau trezit cu cateva luni vechime angajati.La toate astea se adauga si salariul de 40 % fata de occident dar munca e aceeasi sau de multe ori mai multa si mai grea!!!

  2. O problemă o reprezintă și lipsa noilor tehnologii, care nu pot fi introduse de firmele serioase ,nu cele care fac 5o de apartamente intr-un an.

  3. Când veți trece corect timpul și salariul corect în cartea de munca veți avea și muncitori
    Din păcate și noi suntem nevoiți să sa acceptam munca la gri pt că nu avem ce face,și așa ne trezim la pensie cu o contribuție de cacao

  4. De vină este guvernul ,în străinătate ai o grilă de salarizare si patronul o respectă, se plîng că noi lucram in strainatate, plătim contribuțiile afară, statul ar avea de cîștigat pe toate planurile, ex. Un muncitor cu o contribuție 1500ron(300euro) la stat este foarte mica ,sau conform noii formule de calcul nu plătește patronul nimic, dacă ar plati 1000euro statul ar avea de cîștigat, beneficii ptr țară,muncitori,toți ar reveniți la casele lor……realitatea este ca avem guvernele de 30 ani care fură sistematic rezolvarea?….depolitizarea:MAN,MAI,MIMINISTERUL DE SANATATE, MINISTERUL TRANSPORTURILOR, MINISTERUL DE JUSTIȚIE, ANAF…..TREBUIE SĂ CURETE MAFIA(CARACATITA DIN SISTEM)numai atunci vom avea oameni competenți la conducere…..👍

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.