Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis sâmbătă pe cel de-al treilea guvernator al băncii centrale în mai puțin de doi ani, la numai două zile după ce instituția a decis o majorare a dobânzii cheie, și l-a înlocuit cu un fost membru de partid, susținător al ratelor mai mici de dobândă, scriu Reuters și Bloomberg.
Erdogan l-a concediat pe guvernatorul Naci Agbal, care a fost numit în noiembrie, și i-a dat postul lui Sahap Kavcioglu, potrivit unui decret publicat în noaptea de vineri spre sâmbătă în Monitorul Oficial. Eliminarea bruscă a lui Agbal are loc după ce banca centrală a crescut joi dobânda cu 200 de puncte de bază, dublu față de așteptările dintr-un sondaj Bloomberg.
Este a treia oară de la mijlocul anului 2019 când Erdogan – care a cerut în repetate rânduri rate mici ale dobânzii – a demis un guvernator al băncii centrale. Analiștii au prezis că lira se va prăbuși atunci când piețele se vor redeschide, în contextul în care credibilitatea băncii a încasat o nouă lovitură.
Agbal a preluat funcția de guvernator al băncii centrale a Turciei după săptămâni întregi de scădere a lirei și ulterior a majorat dobânda de referință crescând credibilitatea deteriorată a băncii centrale în rândul investitorilor. Erdogan, care susține o teorie neconvențională conform căreia ratele ridicate de dobândă cauzează inflație, a condamnat ani la rândul, în mod frecvent, banca centrală, când a considerat că instituția stabilea costuri prea mari ale împrumuturilor.
Noul guvernator, Sahap Kavcioglu, este profesor specializat în bănci la Universitatea Marmara din Istanbul și scrie opinii la ziarul pro-guvernamental Yeni Safak. Ziarul a criticat pe prima pagină cea mai recentă creștere a ratei dobânzii, vineri, spunând că decizia „nu ține cont” de cei 83 de milioane de locuitori ai Turciei, ar afecta creșterea economică și ar favoriza în primul rând „deținătorii de bani din Londra”.
Într-un articol publicat de Yeni Safak pe 9 februarie, Kavcioglu a spus că este „trist” să vezi jurnaliști, bancheri și organizații de afaceri din Turcia care caută stabilitate economică în rate ridicate ale dobânzii, într-un moment în care alte țări au rate negative.
De asemenea, el a susținut teoria neortodoxă a lui Erdogan despre relația dintre ratele dobânzii și inflație, spunând că majorarea dobânzii cheie „va deschide indirect calea către creșterea inflației”. Majoritatea bancherilor centrali și economiștilor din întreaga lume consideră opusul ca fiind adevărat și ar înclina în favoarea unei creșteri a ratelor dobânzii pentru a încerca să controleze inflația excesivă.
Kavcioglu preia banca centrală a Turciei după o a cincea lună cu un ritm accelerat al inflației, care a ajuns în februarie la aproape 16%. Lira turcească a scăzut cu peste 7% de la jumătatea lunii februarie.
În ciuda declinului recent, sub scurtul mandat al lui Agbal, lira turcească s-a întărit cu circa 18%, pe măsură ce au crescut așteptările că Turcia se va întoarce la politici monetare mai ortodoxe și va rezista presiunii politice care sugerează costuri mai mici de împrumut.
Kavcioglu, care este și un fost parlamentar al partidului AK aflat la guvernare, a apărat politicile dintre anii 2018 și 2020 când Turcia a început să-și cheltuiască rezervele în valută pentru a încerca să susțină lira în vremuri de volatilitate. De asemenea, în această perioadă, țara a împrumutat zeci de miliarde de dolari prin acorduri swap cu creditori comerciali.
Rezervele brute totale ale Turciei, inclusiv aurul și rezervele deținute de banca centrală în numele creditorilor comerciali, au scăzut cu 20%, la 85,2 miliarde de dolari, anul trecut, până la numirea Agbal, în timp ce rezervele valutare nete au scăzut cu mai mult de jumătate, până la 19,6 miliarde de dolari.