Salariul minim din Turcia se majorează cu 50,4% începând cu 1 ianuarie 2022, a anunțat joi președintele Recep Tayyip Erdogan, scriu Anadolu și Financial Times. Mișcarea vine ca o încercare a președintelui de a proteja poporul turc de inflația în creștere, la doar câteva ore după ce banca centrală a țării a redus ratele dobânzilor pentru a patra lună consecutiv.
Salariul minim lunar net va fi așadar de 4.250 de lire turcești (275 de dolari), de la începutul anului viitor, a declarat Erdogan. „Creșterea salariului minim este de 50%, cea mai mare creștere din ultimii 50 de ani”, a precizat el. Salariul minim lunar pentru 2021 a fost de 2.826 lire turcești.
40% dintre muncitorii din Turcia câștigă salariul minim.
„Cred că, cu această creștere, ne-am arătat hotărârea de a nu zdrobi angajații în fața creșterilor de prețuri”, a mai spus el, precizând de asemenea că Turcia va renunța și la impozitul pe venit în cazul angajaților ce câștigă minimul pe economie.
Președintele turc a spus că guvernul este hotărât să pună capăt incertitudinii din cauza fluctuațiilor cursului de schimb și ca urmare a creșterilor exorbitante ale prețurilor, cât mai curând posibil.
Inflația anuală a Turciei a fost de 21,31% în noiembrie, în timp ce creșterea medie pe 12 luni a prețurilor de consum a fost de 17,71%.
Creșterea de aproape 50% a salariului minim în lire turcești reprezintă însă o scădere cu 27% în dolari față de începutul acestui an, din cauza prăbușirii monedei turce.
Analiştii au avertizat că marea creştere a salariilor pentru milioane de muncitori, deşi este necesară pentru a-i ajuta să se protejeze de creşterea costului alimentelor şi a altor bunuri de bază, ar fi, de asemenea, inflaţionistă.
Ei spun că planurile președintelui ar putea duce la creșteri fulgerătoare ale prețurilor, erodând și mai mult standardele de viață ale unei populații care suferă deja de sărăcia în creștere.