Estonia și Finlanda au decis să închirieze un terminal GNL plutitor și să renunţe la gazul rusesc până la iarnă

Terminal gaze naturale lichefiate gnl Croația Sursa foto: ec.europa.eu

Estonia și Finlanda au semnat un memorandum-cadru în domeniul cooperării celor două țări în crearea unor instalații de regazificare şi a unor capacităţi de stocare a gazelor naturale lichefiate (GNL), transmite Agenţia de presă BNS, citată de Rador.

Documentul, care a fost semnat de ministrul economiei și infrastructurii din Estonia, Taavi Aas, și de ministrul afacerilor economice din Finlanda, Mika Lintilä, prevede închirierea unui terminal plutitor de stocare GNL cu posibilitatea de regazificare a cel puțin 30 TWh pe an.

Țările vor împărți costul terminalului în funcţie de cantitatea de gaze folosită de fiecare dintre ele. În memorandum se mai menţionează că părţile doresc să implementeze acest proiect comun cât mai repede posibil, cel târziu până la sfârşitul acestui an.

Terminalul va fi livrat de compania estonă Elering și de compania finlandeză Gasgrid. Se presupune că terminalul va funcționa pe teritoriul țării în care infrastructura de servicii va fi creată cel mai rapid, iar pe viitor va fi amplasat în portul finlandez Inkoo.

„Acum ne asigurăm că vom putea face față fără gaze ruseşti chiar începând din iarna viitoare. Situația de pe piața europeană este din ce în ce mai imprevizibilă și se poate schimbă în doar câteva zile”, a spus Taavi Aas.

Consumul anual de gaze în Finlanda este de aproximativ 23 TWh, iar consumul Estoniei este de aproximativ 5 TWh.

Sursa foto: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *