Eurocontrol: Care sunt companiile aeriene cu cele mai puține și cele mai multe întârzieri/ Grevele controlorilor de trafic și condițiile meteo extreme au afectat zborurile în 2023

aeroport paris avioane Sursa foto: Pixabay.com

Aproximativ 1,19 miliarde de pasageri au trecut prin primele 40 de aeroporturi din Europa în 2023. Din cauza grevelor controlorilor de trafic aerian sau ale condițiilor meteo extreme, milioane de pasageri s-au confruntat anul trecut cu întârzieri ale zborurilor în Europa.

Dar unde au fost cele mai mari probleme și ce companii aeriene au făcut față cel mai bine condițiilor?

Noile date publicate de organizația europeană de control al traficului aerian Eurocontrol au dezvăluit modul în care aeroporturile și companiile aeriene s-au descurcat anul trecut, scrie Euronews.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Datele evidențiază provocările legate de asigurarea faptului că 10 milioane de zboruri ajung și pleacă la timp, în condițiile “grevelor, a creșterii masive a condițiilor meteorologice nefavorabile și a perturbărilor cauzate de invazia Rusiei în Ucraina”.

Au fost întârzierile în Europa mai grave în 2023?

Grevele controlorilor de trafic aerian din Franța și fenomenele meteorologice extreme din timpul verii au avut un mare impact asupra zborurilor din Europa în prima jumătate a anului trecut. Iar închiderea continuă a spațiului aerian al Ucrainei a însemnat o creștere a traficului deasupra țărilor vecine, ceea ce a dus la restricții aproape zilnice în Ungaria.

Întârzierile din cauza grevelor controlorilor de trafic aerian au fost de patru ori mai mari în 2023 decât în 2022, aproape toate afectând spațiul aerian francez.

Întârzierea medie din toate cauzele a fost de 17,7 minute – aproximativ la fel ca în 2022, dar mult mai mare decât în 2019. 71% dintre zboruri au sosit la timp și aproximativ 65% au plecat la timp.

Aeroporturi precum Lisabona și Londra Gatwick au avut restricții frecvente de capacitate, în timp ce principalele perturbări la alte hub-uri precum Amsterdam, Heathrow și Munchen au fost cauzate de vreme.

Franța și Germania au fost responsabile pentru aproape două treimi din toate întârzierile de zbor pe traseu. Deși grevele, fenomenele meteorologice și modificările sistemelor au agravat problemele, capacitatea și personalul au fost principalele probleme care au generat întârzieri.

Care sunt companiile aeriene care au avut cele mai puține întârzieri?

Patru companii aeriene – Iberia, Widerøe, Vueling și Norwegian – au avut rate de punctualitate la sosire de peste 80 %. Aceasta înseamnă că acestea au avut cele mai multe zboruri care au ajuns la timp.

Dar doar Vueling și Norwegian au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește punctualitatea în comparație cu 2019 – cifrele pentru toți ceilalți operatori au scăzut.

Cele mai proaste companii aeriene în ceea ce privește punctualitatea la sosire au fost TAP (61%), Pegasus (62%) și Turkish Airlines (64%).

În ceea ce privește plecarea la timp, primele trei aeroporturi pentru punctualitate au fost Oslo, Viena și Atena. Toate cele 20 de aeroporturi din datele Eurocontrol au avut cifre mai proaste la plecările la timp decât în 2019.

Care sunt cele mai aglomerate aeroporturi din Europa?

Aeroportul din Istanbul a gestionat cel mai mare număr de zboruri anul trecut, stabilind un nou record cu 1 684 de zboruri într-o singură zi, pe 22 iunie. Amsterdam s-a clasat pe locul al doilea, iar Londra Heathrow pe locul al treilea, toate trei înregistrând o creștere a traficului comparativ cu anul 2022.

Dar marea majoritate a aeroporturilor înregistrează în continuare un număr ușor mai mic de zboruri decât în 2019.

Eurocontrol estimează că 1,19 miliarde de pasageri au trecut prin primele 40 de aeroporturi din Europa în 2023. Această cifră este semnificativ mai mare decât în 2022, dar încă mai mică decât înainte de pandemia COVID-19.

Această creștere a numărului de pasageri este mult mai mare decât cea a zborurilor, deoarece noile modele de aeronave înseamnă că, în prezent, companiile aeriene au mai multe locuri disponibile decât înainte. Datele arată, de asemenea, că aceste locuri sunt ocupate.

Unde au zburat oamenii în 2023?

Eurocontrol a dezvăluit, de asemenea, care au fost cele mai populare rute din Europa anul trecut. Cei mai mulți oameni au zburat în interiorul Europei, cu o medie de 21.660 de zboruri pe zi.

Călătoriile intercontinentale au reprezentat în medie 5.414 zboruri în fiecare zi.

Orientul Mijlociu a fost următoarea destinație cea mai populară după Europa, urmată de America de Nord, Africa de Nord și Asia. Zborurile către regiunea Asia/Pacific au înregistrat cea mai mare creștere anul trecut, numărul de călătorii crescând cu 33% față de 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: