Europa ar trebui să se uite în Africa pentru furnizarea de gaze naturale, sugerează CEO-ul gigantului energetic italian Eni

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Europa ar trebui să caute în Africa o axă energetică “sud-nord”, care să livreze gaz din Africa către UE, care se luptă să înlocuiască aprovizionarea cu conducte rusești, a declarat Claudio Descalzi, directorul executiv al gigantului energetic italian Eni, într-un interviu publicat vineri pentru Financial Times, citat de oilpreice.com.

“Nu avem energie, ei au energie. Avem o industrie mare, ei trebuie să o dezvolte … Există o complementaritate puternică”, a spus Descalzi, referindu-se la Africa și la resursele sale energetice.

Eni din Italia este un jucător important în multe țări africane și a semnat mai multe acorduri pentru a stimula aprovizionarea cu gaze din Africa în Europa de la invazia rusă a Ucrainei și scăderea livrărilor de gaze ale Rusiei prin conducte.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În aprilie 2022, la mai puțin de două luni după ce Putin a ordonat trupelor rusești să intre în Ucraina, Descalzi și președintele firmei energetice de stat a Algeriei, Sonatrach, Toufik Hakkar, au semnat un acord care va permite Eni să crească cantitățile de gaze importate prin conducta TransMed/ Enrico Mattei, ca parte a unui contract de furnizare a gazelor pe termen lung în vigoare cu Sonatrach.

“Acest acord va permite exploatarea capacităților de transport disponibile ale conductei pentru a asigura o mai mare flexibilitate a aprovizionării, asigurând treptat volume tot mai mari de gaze din 2022, până la 9 miliarde de metri cubi pe an în 2023-24”, a spus Eni la momentul respectiv.

În octombrie, Eni a anunțat începerea producției din două zăcăminte de gaze în cadrul noului contract Berkine South din Algeria, cu volume destinate pieței europene. Și luna următoare, Eni a anunțat primul transport de GNL produs din câmpul de gaz Coral în apele ultra-adânci ale bazinului Rovuma în largul Mozambicului.

“Primul transport de GNL din proiectul Coral South și din Mozambic reprezintă un nou și semnificativ pas înainte în strategia Eni de a mobiliza gazul ca sursă care poate contribui într-un mod semnificativ la securitatea energetică a Europei, inclusiv prin diversificarea tot mai mare a aprovizionării, sprijinind în același timp o tranziție justă și durabilă”, a declarat Descalzi în noiembrie.

Eni a raportat în octombrie câștigurile de bază din trimestrul al treilea și profitul net depășind așteptările analiștilor pe fondul a ceea ce grupul italian a descris drept o “performanță excelentă” a portofoliului său global de gaze și GNL.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: