Europa va avea capacitatea de imunitate colectivă până în 14 iulie. Pașaportul de vaccinare, introdus la jumătatea lui iunie (comisar european)

Portrait of Thierry Breton

Accelerarea livrărilor de vaccinuri permite Europei să vadă „lumina de la capătul tunelului”, afirmă comisarul european Thierry Breton, în plin val trei al pandemiei de Covid pe Bătrânul Continent, relatează Les Echos.

„Avem acum 52 de uzine care lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte în Europa” pentru a produce vaccinuri împotriva Covid, a subliniat comisarul european, însărcinat cu supravegherea producției de vaccinuri.

„Avem capacitatea de a produce și de a livra pentru cetățenii europeni cele 360 de milioane de doze prevăzute la sfârșitul celui de-al doilea trimestru și cele 420 de milioane care sunt necesare pentru a începe să vorbim de această imunitate colectivă pe care o așteptăm” la jumătatea lui iulie, a adăugat el.

Aceste evenimente ar putea conduce la salvarea sezonului turistic estival din Europa, a notat acesta.

Majorarea producției va fi însoțită de un nou dispozitiv: pașaportul de vaccinare. Prevăzut pentru 15 iunie și armonizat la nivel european, acest „certificat” va fi disponibil atât în format tipărit cât și digital, pe site-urile ministerelor Sănătății din fiecare țară a UE. Dotat cu un „QR code”, certificatul va indica tipul de vaccin, dacă o persoană a fost infectată cu Covid și dacă are suficienți anticorpi.

Acest document va putea fi solicitat spre exemplu pentru a te urca în avion, pentru a participa la o „manifestare importantă” sau pentru a intra într-un loc public, fără a fi însă obligatoriu. În absența certificatului, va fi solicitat un test Covid negativ. „Dezvoltăm în paralel o capacitate pentru a avea teste antigenice rapide (…) Suntem pe punctul de a investi foarte puternic”, a afirmat Thierry Breton, citat de Le Figaro.

Scopul? „Regăsirea capacității de a trăi împreună, fără riscuri” și de a redeschide economia. „Trebuie să ne organizăm foarte repede”, a mai spus acesta.

Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.