Europarlamentari români: Companiile din industria energetică vor fi nevoite să se adapteze la aceste vremuri dacă vor să își mențină afacerea pe o linie de plutire/ Am putea vedea reduceri de costuri, firmele vor investi în energie regenerabilă și vor fi nevoite să crească în continuare prețurile

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

În ultimele luni, mai multe companii din industria energetică, printre care și Alro Slatina, Alum Tulcea sau Azomureș, și-au redus pe rând activitatea pentru o scurtă perioadă de timp din cauza prețurilor în creștere la electricitate. Europarlamentarii români chestionați de Economedia sunt de părere că firmele vor fi nevoie să se adapteze acestor vremuri dacă vor dori să își mențină afacerea pe o linie de plutire, cum ar fi reduceri de costuri, investiții în energie regenerabilă, precum și inclusiv creșterea prețurilor, deoarece companiile vor produce totul mai scump.

„Industria suferă foarte mult în România și asta în primul rând din cauza faptului că Guvernul nu a redus TVA-ul la energie și nu a susținut real și masiv investițiile în eficiența energetică a clădirilor, deși avem fonduri europene pentru accesa aceste investiții. La rândul lor, companiile se vor adapta pentru a putea trece peste această problemă. Adică vor face reduceri de costuri, vor încerca să găsească surse de energie în altă parte, vor încerca să își monteze panouri fotovoltaice care vor reduce toate toate cheltuielile acolo unde se poate și vor ridica și prețurile, din păcate, adică vor produce mai scump, vor vinde mai scump, pentru că trebuie să-și mențină afacerea pe o linie de plutire după atâtea crize succesive”, spune europarlamentarul USR Vlad Botoș.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan spune că a existat oarecum o tensiune în ultimele luni căci nu știam dacă gazul va ajunge pentru consumul casnic, însă acum știm sigur că va ajunge și activitatea economică va fi reluată. 

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Problema rămâne prețul și consumatorii ce nu pot face față trebuie să fie ajutați. Dar avem nevoie de o reformare a pieței europene a energiei, astfel încât prețul să fie clar predictibil, stabil. Am avut o manipulare a pieței europene a energiei, în special a pieței europene a gazului, nu doar de la începutul războiului, ci din vara anului trecut dinspre Federația Rusă. Am înțeles acest lucru. Luăm noi măsuri de reglementare a pieței tocmai pentru a reduce această volatilitate, astfel încât mai consumatori de energie să aibă un preț predictibil, un preț stabil, să aibă siguranță la livrare pentru a-și putea continua activitatea”, precizează acesta.

Întrebat dacă vom vedea mai multe companii care își vor reduce din producție pe viitor, acesta spune că speră să nu se ajungă la acest lucru, mai ales că pe durata pandemiei economia Uniunii Europene a trecut prin criză mai bine decât se anticipa. 

„Am văzut că economia Uniunii Europene și-a revenit mai repede din criza generată de COVID decât am anticipat. Cred că la fel va fi și acum, dar ceea ce trebuie să facem este să ne asigurăm că firmele care sunt solvabile, bune din punct de vedere financiar și economic pot trece mai bine, pot trece peste această perioadă dificil și mai ales că își pot păstra angajații”, a declarat Mureșan.

Din perspectiva lui Vlas Botoș, cel mai negru scenariu în ceea ce privește firmele este cel al închiderii activiății firmelor, lucru care va duce la o pierdere dublă pentru stat. „Odată pierde că nu mai încasează bani, impozitele pe profit ale companiei, plus impozitele și taxele pe care le plătesc angajații. Și în al doilea rând statul plătește șomaj. De aceea statul ar trebui să aibă tot interesul ca mediul privat să treacă peste această criză și să fie cât mai puțin afectat”.

Acesta spune că, dacă Guvernul nu va aplica măsuri concrete pentru a ajuta industria, vom avea un șomaj mare și vom putea avea o criză economică de amploare în România, ceea ce nu ar trebui să se întâmple după atât de multe crize succesive.

În opinia lui Dragoș Pîslaru, copreședintele REPER, industria poate fi ajutată prin investiții chiar și în inovare sau metode noi de producție. 

„Este un lucru foarte clar că piețele se ajustează. Problema este în ce măsură compania respectivă poate sau nu să facă față situației. Crizele sunt niște ocazii pentru a putea ajusta, de fapt, mersul clasic al producției, al serviciilor. Și piața întotdeauna a validat pe cei care au avut într-adevăr curajul să vină cu noi forme, noi modele și să le pună la bătaie. Eu cred că dacă discutăm de companii private, orice companie privată are o anumită reziliență sau poate într-adevăr să se adapteze la condiții de criză”, precizează Dragoș Pîslaru.

Acesta spune că este important pentru companii să-și ajusteze volumele și cheltuielile în general. Să închizi complet înseamnă că firma respectivă nu a anticipat o posibilă situație negativă și n-a avut niciun fel de capacitate de flexibilitate de a se adapta la condițiile respective.

„Cu siguranță statul nu trebuie să stea doar spectator, trebuie cumva să încerce să încurajeze lucrurile care creează valoare și să vadă cumva locul în care economia românească ar putea crea valoare în lanțuri valorice europene și global”, mai spune europarlamentarul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: