Eurostat: România, cea mai mare creștere economică din UE, în primul trimestru

Redacția mai 17, 2022 0 comentarii
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay

România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, în primele trei luni ale acestui an, cu un avans de 5,2% comparativ cu trimestrul precedent, arată o estimare preliminară publicată marţi de Eurostat.

Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a înregistrat o creştere de 0,4% în primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul precedent, iar în zona euro, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 0,3% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent. În aceeaşi perioadă, Produsul Intern Brut al SUA a scăzut cu 0,4%.

Comparativ cu trimestru similar al anului trecut, România a avut una dintre cele mai mari creșteri economice din UE, de 6,5%, în primul trimestru al acestui an, mai arată datele publicate marți de biroul european de statistică Eurostat.

România s-a regăsit pe locul 7 în topul celor mai mari creșteri economice din UE. Liderul a fost Portugalia, cu o creștere de 11,9%, urmată de Polonia (9,1%), Austria (8,7%), Ungaria (8%), Danemarca (6,8%), Țările de Jos (6,8%) și România (6,5%).

Cele mai mici creșteri economice au fost raportate de Suedia și Finlanda (3%), dar și în Germania (3,7%).

În zona euro, creșterea economică a fost de 0,3% în primul trimestru al anului 2022, în timp ce în UE a fost de 0,4%, comparativ cu trimestrul precedent. În al patrulea trimestru din 2021, PIB-ul a crescut cu 0,3% în zona euro și cu 0,5% în UE.

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 5,1% în zona euro și cu 5,2% în UE în primul trimestru al anului 2022, după +4,7% în zona euro și +4,9% în UE în trimestrul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.