Eurostat: România, în topul țărilor cu cea mai mare creştere anuală a vânzărilor cu amănuntul, în mai

retailer, comisie senat, producatori romani

Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,6% în Uniunea Europeană în luna mai, comparativ cu perioada similară din 2023, iar Luxemburg, Croaţia şi România sunt statele membre UE cu cel mai semnificativ avans, conform datelor publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), scrie Agerpres.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în mai, comparativ cu perioada similară din 2023, s-a înregistrat în Luxemburg (10,4%), Croaţia (8,4%) şi România (6,5%) iar cele mai semnificative scăderi au fost consemnate în Belgia (minus 5,2%), Estonia (minus 4%) şi Slovenia (minus 1,1%).

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au urcat cu 0,7%, cele de produse non-alimentare cu 0,9%, în timp ce vânzările de combustibili auto au înregistrat un declin de 0,8%.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,1% în zona euro şi în Uniunea Europeană, în mai, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un declin de 0,2% atât în UE cât şi în zona euro.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în mai, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Danemarca (2,3%), Lituania (1,8%) şi Luxemburg (1,7%), cele mai semnificative scăderi fiind în Slovacia (minus 1%), Irlanda (minus 0,9%), Bulgaria şi Malta (ambele cu minus 0,8%).

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 1,2%, cele de produse non-alimentare au scăzut cu 0,4%, în timp ce vânzările de combustibili auto nu s-au modificat.

În România, s-a înregistrat o scădere de 0,3% a volumului comerţului cu amănuntul, în mai, după un avans de 0,6% luna precedentă.

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele cinci luni din acest an, faţă de perioada similară din 2023, atât ca serie brută, cu 8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,4%.

De asemenea, datele INS mai arată că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2024, comparativ cu luna mai 2023, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 5,7%, datorită majorărilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+7,9%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,9%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,5%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în mai 2024, comparativ cu aceeaşi lună din 2023, a urcat, pe ansamblu, cu 6,1%, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+9,1%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,9%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,6%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: