Evoluția prețurilor la carburanți în ultima lună: un plin de benzină (50 de litri) s-au ieftinit cu 17 lei, iar unul de motorină cu 26,5 lei. Unde ne situăm în raport cu celelalte state europene

G4Media dec. 6, 2022 0 comentarii
benzina carburant alimentare pompa foto pixabay

Miercuri, în Bucureşti, un litru de motorină standard putea fi cumpărat cu preţuri cuprinse între 7,76 şi 8,02 lei, iar unul de benzină standard cu preţuri cuprinse între 6,56 şi 6,86 lei, potrivit peco-online.ro.

Prin urmare, comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 4,8%, ceea ce înseamna că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 17 lei mai puţin decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, preţul mediu al unui litru s-a diminuat cu 6,2%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 26,5 lei mai puţin decât în urmă cu 30 de zile.

În această perioadă, România se află pe locul al 6-lea în Uniunea Europeană în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină, dupa Bulgaria, Ungaria (care are prețurile plafonate, ceea ce a produs și unele crize punctuale în aprovizionare), Malta, Polonia şi Slovenia. În cazul motorinei, ţara noastră este situată pe locul 11 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Cehia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia şi Slovenia.

Comparativ cu celelalte țări UE, România se clasează pe locul 19 la benzină fară taxe, ca fiind cea mai ieftină, după Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia, în timp ce motorina fără taxe comercializată la noi este pe locul al 20-lea în topul celor mai mici prețuri, după Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania.

*Statisticile sunt bazate pe prețurile actualizate zilnic de peco-online.ro pentru fiecare stație din rețelele Gazprom, Lukoil, Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Socar, BLKOil, CellyRo, Fermierul, MaximCoLtd, Metropoli, Ozana, Petromar, RoOscar, RST, SpielmannOil şi VhExtraOil.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *