Excedentul bugetar al Rusiei a crescut în octombrie în urma taxelor pe profitul excepţional al Gazprom

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Rusia a reuşit să îşi menţină bugetul federal pe surplus în luna octombrie, în pofida creşterii cheltuielilor pentru războiul din Ucraina, în condiţiile în care o taxă pe profiturile excepţionale ale grupului de stat Gazprom PJSC a adus miliarde de ruble la bugetul statutului, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Ministerul de Finanţe de la Moscova a informat vineri că surplusul bugetar pe primele 10 luni ale anului a ajuns la 128,4 miliarde de ruble (2,1 miliarde de dolari). Este vorba de o sumă aproape dublă faţă de surplusul bugetar de 54,7 miliarde de ruble anunţat în luna septembrie.

Cu toate acestea, creşterea cheltuielilor cu războiul din Ucraina, combinată cu scăderea veniturilor generate de pe urma exporturilor de petrol şi gaze, ameninţă în continuare să aducă bugetul Rusiei pe deficit la finele anului. Ministerul de Finanţe de la Moscova prognozează că deficitul bugetar pe ansamblul anului 2022 va fi mai mult decât dublu decât de ţinta de 0,9% din PIB pe care este construit bugetul.

Veniturile din taxe pe petrol şi gaze s-au dublat în octombrie comparativ cu septembrie. Gazprom a plătit o sumă suplimentară de 416 miliarde de ruble sub forma unei taxe pentru extragerea mineralelor, după ce explozia preţului gazelor a compensat pentru scăderea dramatică a exporturilor de gaze spre Europa, cea mai importantă piaţă a grupului rus. Această taxă temporară pe profitul excepţional a fost introdusă după preţurile mari din prima jumătate a anului iar compania ar urma să plătească aceeaşi sumă în lunile noiembrie şi decembrie.

Datele publicate vineri de Ministerul de Finanţe de la Moscova mai arată că o creştere cu 20% a cheltuieilor în primele zece luni ale anului, pe măsură ce Guvernul a majorat sumele pentru prestaţiile sociale, în contextul recesiunii şi al cheltuielilor care au legătură cu războiul din Ucraina.

Octombrie a fost prima lună în care Ministerul rus al Finanţelor a fost nevoit să acceseze fondul de rezervă al statului pentru a acoperi cheltuielile. După ce premierul Mihail Mişustin a ordonat alocarea a 1.000 de miliarde de ruble din fondul de rezervă în acest scop, peste un sfert din această sumă a fost cheltuită.

Analiştii se aşteaptă ca bugetul Rusiei să ajungă în deficit la finele anului. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au introdus un plafon de preţ pentru petrolul rusesc şi au interzis companiilor să mai ofere orice fel de servicii pentru navele care transportă ţiţei rusesc, dacă preţul de achiziţie este peste acea limită.

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *