EXCLUSIV Anca Boagiu și consiliera unui secretar de stat din Transporturi, numite administratori la Tarom. Au fost revocați specialiști din Siemens, UiPath, RyanAir și Oracle DOCUMENT

Elena Deacu oct. 26, 2021 0 comentarii
Iuliana Cristiana Bârcă Anca Boagiu

Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor în guvernul Boc, a fost numită membru în Consiliul de Administrație al Tarom, potrivit unui document consultat de Economedia. Administrator a fost numit și Iuliana Cristina Bârcă, fost consilier local PNL la Sectorul 1 și în prezent consilierul personal al secretarului de stat din Transporturi Ionel Scrioșteanu.

Adunarea Generală a Acționarilor Tarom, unde cele mai multe voturi le are Ministerul Transporturilor, condus în prezent interimar de liberalul Dan Vîlceanu, a revocat luni patru membri din Consiliul de Administrație al Tarom. Membrii înlocuiți sunt: CEO-ul Siemens România, Cristian Secoșan, Alexandru Moglan, expert la Oracle, Florin Voicu, UiPath România, și Cătălin Octavian Bunea, copilot la Ryanair.

În schimb, a fost numită în CA al Tarom Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor în guvernul Boc. Boagiu, inginer constructor de profesie, are o carieră legată exclusiv de domeniul transporturilor. După doi ani în privat, ca asistentă de manager și diriginte de șantier la o companie italiană, ea a intrat în administrație și politică, ajungând ministru al Integrării în guvernul Tăriceanu și ministrul Tranporturilor în guvernul Boc. După căderea guvernului Boc, Boagiu a intrat într-un con de umbră și nu a mai ocupat funcții de prim-rang. Boagiu a fost numită anterior și în Consiliul de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), după cum scria Economedia aici. În prezent, Anca Boagiu nu mai apare pe site-ul FNGCIMM ca membru în CA.

Totodată, în CA al Tarom a fost numită luni și Iuliana Cristina Bârcă (fostă Grigorescu). Bârcă a fost consilier local PNL la Sectorul 1, începând cu anul 2016. Ea a fost soția lui Silviu Aurelian Grigorescu, în prezent șef la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). În 2018 apare ca fiind divorțată. La alegerile din 2020, Iuliana Bârcă a candidat pentru un post de deputat din partea PNL București.

În prezent, Iuliana Cristina Bârcă este „consilier personal” în Ministerul Transporturilor, fiind consiliera secretarului de stat Ionel Scrioșteanu.

Bârcă a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti, în 2010, apoi Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative- Drept, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, în 2014 și a făcut un master în Relaţii Internaţionale la Universitatea Bucureşti.

Cea mai recentă declarație de avere arată că Bârcă încasa venituri de la: Consiliul Local Primăria Sector 1 (9.855 lei), Amenajarea Sectorului Public 4 (ADP 4) (7.731 lei), Ministerul Transporturilor (1.288 lei) și Consiliul Județean Ilfov (59.935 lei).

Mandatele celor doi noi administratori sunt provizorii, pe o durată de 4 luni cu posibilitatea de prelungire cu şase luni.

Reamintim că luna trecută Ministerul Transporturilor a mai operat o modificare în conducerea transportatorului aerian naţional şi anume numirea inginerului Mihăiţă Ursu în Consiliul de Administraţie.

Mihăiţă Ursu, inginer geodez şi specialist în vânzări de ţiglă metalică (vezi aici CV) l-a înlocuit, astfel, pe bancherul Costin Ţîră, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, responsabil de domeniul feroviar şi promovat de USR. Singurul vot împotrivă în AGA a venit din partea Societăţii de Investiţii Financiare Muntenia SA (deţine 0,08 % acţiuni) în timp ce Statul Român, prin Ministerul Transporturilor, deține 97,22%.

Ursu mai ocupat atât funcţia de administrator, cât şi de director general al Tarom, fiind numit CEO pe un mandat interimar în vara anului 2020, în mandatul lui Nicolae Bode şi demis anul acesta în iunie în mandatul fostului ministru Cătălin Drulă.

Remuneraţia brută lunară pentru membrii Consiliului de Administratie este de 12.500 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *