EXCLUSIV Demersuri pentru transformarea Romanian Computing Group în agenție de stat, cu proiecte incluse în PNRR. Dezvoltarea ar necesita 5 miliarde de euro. Ecaterina Andronescu și fiica lui Mugur Isărescu, implicate în proiect

computer cuantic, IBM Computer cuantic al IBM Sursa foto: Andrew Lindemann/IBM

Dezvoltarea programului Romanian Computing Group ar necesita o investiție de cinci miliarde de euro, în cinci ani, motiv pentru care inițiatorii l-ar vrea inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Mai mult, se fac demersuri pentru înființarea unei noi facultăți de profil, în cadrul UPB București, conform unui document consultat de Economedia. Acest program, de care Economedia.ro a mai relatat, este o inițiativă a unor reprezentanți ai mediului academic, cu Universitatea Politehnica București (prin Ecaterina Andronescu) în rol principal, al unor reprezentanți ai administrației de stat, la care se vor adăuga și privați și vrea să dezvolte în România, în parteneriat cu potențiali investitori străini, tehnologii de ultimă generație, cum ar fi computerul cuantic, motorul cuantic Tesla și „Tehnologia Solid State”. Ca un element inedit, și gigantul IBM ar putea fi implicat în proiect, Lăcrămioara Isărescu reprezentantul companiei americane, fiind invitat la discuții. Lăcrămioara Isărescu este fiica guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

„Demararea programului solicită, pentru o perioadă de 5 ani, o finanțare de 5 mld.EUR, valoare confirmată ca ferzabila de catre Lăcrămioara Isărescu (Governmental Programs Executive IBM România), pe baza experienței IBM din Polonia, unde raportul de cercetare hardware/software a tehnologiei quantum este de 60% la 40% (interesul companiei americane de participare la programul românesc urmează să fie analizat și, eventual, confirmat ulterior”, se arată în minuta conferinței Romanian Quantum Computing Group, ce a avut loc la UPB București în 21 martie. Alte propuneri au fost dezvoltarea la Institutul de Microelectrică Măgurele Tehnologic Hub a unei componente de hardware și, din partea Politehnica București, prin Ecaterina Andronescu (fost ministru al Educației), a înființării a unei facultăți de profil.

Mai întâi însă, grupul de lucru Quantum ar trebui să capete statut juridic, propunerea către Guvern fiind de a se transforma într-o agenție în subordinea Secretariatului General al Guvernului. „Ecaterina Andronescu a subliniat că, înainte de a demara procedura de inițiere a parteneriatelor și a colaborărilor la nivel national și internațional, trebuie ca RO-QCG să dețină o personalitate juridică de tip fundație / asociație / consorțiu, demersurile putând fi derulate în paralel cu constituirea Agenției Române pentru Cercetare-Dezvoltare Strategică (ARCDS – denumire temporară) care se va subordona Secretariatului General al Guvernului României (SGG)”, mai arată minuta conferinței.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Participanții la eveniment au fost prof.univ.dr. Ecaterina Andronescu – Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB), prof.univ.dr. Dan Hazaparu – coordonator RO-QCG, dr. Lidia – Lenuța Balan – Ministerul Cercetarii, Inovării și Digitalizarii (MCID), prof.univ.dr. Marius Stoia – UPB (prin videoconferință), gl.mr.(rz) ing. Dan Lazarean – consilier RO-QCG (prin videoconferință), Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica Bucuresti (ICI) – coordonator dl.Valerian Vreme (fost ministru), Academia Română (AR) – coordonator academician prof.dr.ing. Ioan Dumitrache – Secretar general al AR.

Ca invitați, au fost prezenți academician prof.univ.dr.ing. Ioan Dumitrache – Secretar General al AR, academician dr.ing. Nicolae Victor Zamfir – Vicepresedinte al AR, academician dr.ing. Florin Gheorghe Filip – membru al AR, prof.univ.dr. Nicolae Țăpuș – UPB, prof.univ.dr. Mihai Datcu – UPB / ROSA, Lăcrămioara Isărescu(IBM), prof.univ.dr. Diana Nicolae Budu – Facutatea de Cibernetică, Statistică și Informatică din Academia de Studii Economice Bucuresti (ASE) + colaborator al firmei WING, dr.ing. Marius Orleandea– cs. la Magurele Technologic HUB + colaborator al grupului de firme WING, specializat pe soluții de quantum computing, blockchain și big data, Valerian Vreme – reprezentant ICI, Sorin Soviany – reprezentant ICI, Viorel Gaftea – reprezentant al conducerii MCID (Secretar de Stat – Andrei Alexandru si consilier Cabinet Ministru – Florian Găman), prof. univ. Raluca Papacocia și prof univ. Adrian Buzatu – reprezentanți ai Institutului National de Genomica (Genomica) din Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila” din București și Anca Simona Pîrvulescu – reprezentant al Institutului Național de Cercetare -Dezvoltare Turbomotoare – COMOTI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. @prof.univ.dr. Diana Nicolae Budu – Facutatea de Cibernetică, Statistică și Informatică din Academia de Studii Economice Bucuresti (ASE) – aceasta persoana nu a fost vreodata profesor la ASE.
    In alte articole se prezinta ca profesor care preda Medicina Vibrationala, General NATO, Presedinta a Universitatii Central Europene sau Expert Cyber Security. In afara faptului ca tatal ei a fost politist si ca a incercat sa o promoveze pentru a avea un serviciu si a fi utila societatii, fapte reale, restul sunt doar excrocherii prin care prejudiciaza imaginea institutiilor a companiilor si a societatii.
    Rusine pentru insusirea unor profesii care au in spate munca si dedicatie, in cazul Dianei Nicolae, fosta BUDU, doar infractiuni care constă în înșelarea persoanelor prin mijloace frauduloase în scopul obținerii unor profituri.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.