Un grup ce reunește membri din mediul universitar, din mediul instituțional și privat vor să înființeze un nouă agenție de stat care să se ocupe cu cercetarea și dezvoltarea de concepte în România ce par de domeniul fantasticului, cum ar fi crearea motorului cuantic Tesla și computerului Quantum – cu o capacitate de calcul practic nelimitată. Ideile au fost cristalizate într-un memorandum care a stabilit și un program de lucru viitor și la demersuri efectuate și care ar trebui, într-un final, să ducă, prin decizie guvernamentală, la înființarea Agenției Române pentru Cercetare-Dezvoltare Strategică.
Astfel, Grupul Quantum, care promovează Programul Quantum, a avut prima întâlnire de lucru în 11 ianuarie, în Sala de Consiliu a Universității Politehnica din București, care s-a concluzionat prin semnarea unui memorandum de către membrii implicați.
Au participat, ca reprezentanți de instituții:
- „prof.univ.dr.Ecaterina Andronescu – Universitatea Politehnica București;
- prof.univ.dr. Dan Hazaparu – coordonator Grup Quantum;
- prof.univ.dr. Anton Ficai – Universitatea Politehnica București;
- CS II. Stefan Vasile – Universitatea Politehnica Bucuresti;
- dr. Lidia – Lenuta Balan – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării;
- Anca Pârvulescu – Institutul Național de Cercetare -Dezvoltare Turbomotoare – COMOTI;
- dr. Valeria Harabagiu – Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”;
- col. CS II dr.ing. Tiberius Tomoioaga – Director științific al Agenției de Cercetare pentru Tehnică si Tehnologii Militare (ACTTM) – participare prin videoconferinta;
- gl.mr. (rz) ing. Dan Lazarean – consilier Grup Quantum (participare prin videoconferință)”.
Ce s-a convenit, în cadrul memorandumului? Dezvoltarea, într-un cadru instituțional, a mai multor programe de ultimă generație în România, după cum urmează:
- Înființarea Agenției Române pentru Cercetare-Dezvoltare Strategică (ARCDS – denumire temporară) care se va subordona Secretariatului General al Guvernului României.
- Derularea de proiecte nationale de cercetare fundamentala si aplicativa cu tematici privind:
– execuția unui motor cuantic TESLA;
– utilizarea tehnologiei denumite „pila de combustie” (hidrogen și metanol);
– dezvoltarea de tehnologii de stocare tip SOLID STATE (stocare energie);
– dezvoltarea de computere Quantum prin programe de cercetare Heavy Power Computers (HPC);
– organizarea unei divizii de drone care să fie folosite în cercetările marine (ideea Ecaterinei Andronescu, prin impicarea Facultății de Aeronave din cadrul UPB – n.r.).
Despre demersurile de a dezvolta în România astfel de proiecte „ale viitorului”, Economedia a mai relatat aici și aici.
Dincolo de idei și demersuri, Proiectul Quantum ar avea nevoie și de finanțare. Este și concluzia la care s-a ajuns în cadrul discuțiilor din Grupul Quantum iar PNRR ar putea fi o soluție în acest sens, cu SGG ca ordonator de credite. Dan Hazaparu, în calitate de coordinator de proiect, a precizat că, la următoarele întâlniri, vor participa și reprezentanți ai SGG, instituție care este familiarizată cu finanțările din PNRR.