Ovidiu Vizante, care conduce CFR Călători din luna aprilie a acestui an, și-a dat demisia, potrivit unui document obținut de Economedia. Vizante a atras atenția în luna iulie când, după ce 30 de copii au stat blocați 8 ore într-un tren, le-a spus reporterilor: „Încercați dumneavoastră să găsiți la ora aceea soluții, transbordare la 12 noaptea la o mie de călători”.
Ovidiu Vizante și-a dat demisia din funcția de director general al CFR Călători încă din data de 27 august, cu intrarea efectivă în vigoare în data de 1 octombrie 2021, potrivit documentului obținut de Economedia.
Vizante fusese numit la CFR Călători în aprilie, începând efectiv mandatul în data de 20. El l-a înlocuit pe Dan Costescu, care a condus CFR Călători între ianuarie 2020 și aprilie 2021.
La începutul mandatului, Vizante menționa, printre obiectivele sale, digitalizarea proceselor companiei, simplificarea proceselor de achiziționare a biletelor sau creșterea parcului de vagoane-cușetă și de dormit.
Pe de o parte, CFR Călători a anunțat între timp inițiative de digitalizare, precum lansarea în iunie a aplicaţiei mobile pentru bilete online (deși legitimațiile se puteau cumpăra tot cu minim 6 ore înainte) sau introducerea, săptămâna trecută, a plății cu cardul sau telefonul pe ruta Gara de Nord – Aeroportul Otopeni, cu promisiunea extinderii serviciului.
În schimb, Vizante s-a remarcat printr-o declarație, în luna iulie, când a trebuit să găsească o soluție pentru 30 de copii blocați 8 ore într-un tren.
„Încercați dumneavoastră să găsiți la ora aceea soluții! Încercați să găsiți transbordare la ora 00:00, la 1.000 de călători, câți sunt într-un tren”, a declarat atunci directorul CFR.
Ulterior, el și-a cerut scuze.
Premierul Florin Cîțu a scris atunci un mesaj, pe Facebook, adresat ministrului Transporturilor de atunci, Cătălin Drulă, în care îi sugera că Ovidiu Vizante ar trebui demis. „Dacă directorul CFR ar fi lucrat la Guvern, acum era acasă”, a scris premierul.
Cătălin Drulă i-a răspuns că nu îl va demite pe directorul CFR Călători pentru declarații, precizând că evaluarea activității unui manager se face „așezat, la rece”.
„Principiile pe care funcționez sunt pe bază de profesionalism și eficiență. Actul de management se judecă așezat, la rece, nu după o declarație de moment. Domnul director al CFR Călători și-a prezentat scuze ieri și pentru mine subiectul este încheiat. Dar domnul director are o evaluare de dat, vom face o evaluare pentru toți managerii pe care i-am adus în Ministerul Transporturilor și vom vedea apoi. Nu sunt rudă cu domnul Vizante”, a spus atunci Cătălin Drulă.
De asemenea, Vizante dorea scumpirea biletelor CFR Călători. În iunie, el spunea că tarifele actuale ale CFR Călători datează din 2013, iar numai în ultimii trei ani rata inflației a fost de 16%. El a trimis atunci către Ministerul Transporturilor o notă justificativă pentru majorarea preţurilor la bilete.
Ministerul Transporturilor este în curs așadar de a schimba întreaga conducere a CFR Călători. Economedia a scris, luni, că ministrul interimar al Transporturilor, Dan Vîlceanu, a convocat acționarii CFR Călători în 16-17.09.202 pentru a numi un nou consiliu de administrație.