EXCLUSIV Ministerul Transporturilor, condus interimar de Dan Vîlceanu, vrea să schimbe consiliile de administrație la 9 companii din subordine, printre care CNAIR și Tarom

Elena Deacu sept. 14, 2021 2 comentarii
Dan Vîlceanu - InquamPhotos Ilona Andrei

Ministerul Transporturilor, condus interimar de liberalul Dan Vîlceanu, după demisia lui Cătălin Drulă (USR), a convocat adunările generale ale acționarilor la nouă companii din subordine, printre care și Compania de Drumuri, CFR Călători și Tarom, pentru a schimba consiliile de administrație, potrivit unor surse Economedia. În mod similar, săptămâna trecută, și ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu (PNL), a decis să anuleze prelungirile de mandate în consiliile de administrație ale companiilor din subordinea ministerului, după plecarea lui Claudiu Năsui (USR). Reamintim că unele companii, precum Tarom, erau în curs de selectare a administratorilor pe principiile guvernanței corporative.

Potrivit informațiilor Economedia, Ministerul Transporturilor a convocat adunările generale ale acționarilor pentru următoarele companii, astfel:

  • Compania Națională Aeroporturi București – 01.10.2021
  • Societatea „Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM” – 15-16.09.2021 – plan restructurare, 20.09 și 27.10
  • Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA – 16-17.09.2021
  • Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” SA – 16-17.09.2021
  • Telecomunicații CFR – 16-17.09.2021
  • Compania Națională „Administrația Porturilor Dunării Maritime” SA – 13.10.2021
  • Societatea „Grup Exploatare și Întreținere Palat CFR” SA – 17.09.2021
  • Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța – 15.10 2021
  • Societatea Națională „Aeroportul Internațional Timișoara – Traian Vuia” SA – 15.10.2021

Așadar, în mai puțin de două săptămâni, Ministerul vrea să schimbe administratorii la nouă companii din subordine, deși, potrivit informațiilor Economedia, nu toate aceste mandate expiră până la data convocării AGA.

Potrivit unui alt document obținut de Economedia, pe ordinea de zi a AGA Tarom, din data de 20 septembrie, acționarii vor lua act de încetarea mandatelor / revocarea administratorilor provizorii și numirea de noi administratori provizorii, pentru 4 luni.

Sursa foto: Economedia

Ministerul Transporturilor a lansat anterior o licitație pentru a desemna un consultant care să selecteze o conducere independentă a Tarom. Consultantul, Pluri Consultants Romania, ar fi recrutat și selectat candidații pentru cele 7 posturi în Consiliul de administrație al operatorului național aerian TAROM pe principiile guvernanței corporative, pentru numai 6.839 lei, potrivit profit.ro.

Economedia a cerut un punct de vedere și de la ministrul interimar al Transporturilor, Dan Vîlceanu, și îl va publica de îndată ce îl va primi.

Reamintim că, săptămâna trecută, prima decizie luată de ministrul Virgil Popescu, după ce a preluat interimatul la Ministerul Economiei de la Claudiu Năsui, a fost să anuleze prelungirile de mandate în consiliile de administrație ale companiilor din subordinea ministerului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *