EXCLUSIV Europa, divizată în fața crizei prețurilor la energie. Ce a cerut România în Consiliul European

bec becuri energie electrica lumina facturi Sursa foto: Pixabay

Consiliul European recomandă Comisiei să studieze funcționarea piețelor de gaz și energie electrică, precum și piața EU ETS și să evalueze dacă anumite comportamente comerciale necesită reglementări suplimentare. Acesta a fost unul dintre mesajele întrunirii de ieri, unde s-a discutat problema creșterii prețului energiei, spun surse de la Bruxelles. Pozițiile statelor membre sunt divizate: Spania, Grecia și Franța au cerut măsuri la nivel european, mai multe state, printre care și cea mai mare economie a Europei, s-au arătat reticente față de măsurile ce pot avea impact asupra pieței. România se numără printre țările care ar vrea includerea energiei nucleare în taxonomia UE.

Săptămâna viitoare, marți, miniștrii energiei din UE vor analiza problema creșterii prețurilor energiei, în cadrul Consiliului pentru Energie.

Consiliul European recomandă Comisiei să studieze funcționarea piețelor de gaz și energie electrică, precum și piața EU ETS, cu ajutorul Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA). Ulterior, Comisia va evalua dacă anumite comportamente comerciale ar necesita măsuri de reglementare suplimentare. Consiliul le recomandă statelor membre și Comisiei să utilizeze de urgență în mod optim setul de măsuri pentru a oferi ajutor pe termen scurt celor mai vulnerabili consumatori și pentru a sprijini întreprinderile europene, luând în considerare diversitatea și specificul situațiilor statelor membre;

Comisia și Consiliul trebuie să aibă în vedere rapid măsuri pe termen mediu și lung care să contribuie la o energie cu un preț accesibil pentru gospodării și întreprinderi, să sporească reziliența sistemului energetic al UE și a pieței interne a energiei din UE, să asigure securitatea aprovizionării și să sprijine tranziția către neutralitatea climatică, luând în considerare diversitatea și specificul situațiilor statelor membre.

Consiliul consideră, de asemenea, că Banca Europeană de Investiții trebuie să analizeze modalități prin care pot fi accelerate investițiile în tranziția energetică, în cadrul marjei sale de capital actuale, cu scopul de a reduce riscurile viitoare de perturbări și de a îndeplini ambițiile Europei în materie de conectivitate la nivel mondial.

Pozițiile statelor membre. România vrea includerea energiei nucleare în taxonomia UE 

Spania, Grecia și Franța au cerut măsuri la nivel european: achiziționarea în comun de gaz, formarea unei rezerve strategice de gaz și revizuirea pieței de energie pentru a decupla prețul energiei electrice de cel al gazului. Pe de altă parte, Germania, Luxemburg, Danemarca, Finlanda, Suedia, Portugalia, Lituania, Letonia, Austria și Țările de Jos s-au arătat reticente față de măsurile ce pot avea impact asupra pieței. „Cred că trebuie să reacționăm cu prudență”, a fost mesajul cancelarului german Angela Merkel.
Reprezentanții Poloniei și Cehiei au criticat Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), ce ar face obiectul unor speculații care duc la majorarea prețurilor.

Polonia și Ungaria au cerut ca pachetul legislativ privind clima, propus în iulie de Comisie (pachetul ”Fit for 55”) să fie revizuit sau amânat, având în vedere contextul. „Fit for 55 va fi moartea clasei de mijloc europene”, a spus premierul ungar Viktor Orban Germania și Belgia au cerut o distincție între problema prețurilor la energie și pachetul ”Fit for 55”. Drept urmare, Concluziile nu fac referire la legislația privind clima.

Olanda s-a alăturat celor zece state UE care au cerut, la 10 octombrie, includerea energiei nucleare în taxonomia UE (Franța, România, Cehia, Finlanda, Slovacia, Croația, Slovenia, Bulgaria, Polonia și Ungaria).
Mesajul Austriei a fost că majorareaprețurilor la energie nu trebuie să facă atractivă energia nucleară.
”Am solicitat foarte ferm Comisiei să vină cu acest act delegat cât se poate de repede, încă în această toamnă” (pentru includerea gazului și energiei nucleare în taxonomia UE), a spus președintele Klaus Iohannis.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *