EXCLUSIV Fostul director Romgaz a dat în judecată compania pentru că a fost demis și cere compensații de 1,2 milioane lei – salarii neîncasate pe contractul de mandat

Adrian Volintiru Romgaz 1 Sursa foto: Facebook / Romgaz

Fostul director al Romgaz Adrian Volintiru a dat în judecată compania și solicită plata contravalorii a 21 de salarii neîncasate, conform contractului de mandat, adică circa 1,2 milioane lei, potrivit informațiilor Economedia.ro.

Procesul a fost înregistrat la Tribunalul Sibiu și prima înfățișare este în 8 martie.

Volintiru a fost demis de la conducerea Romgaz în ianuarie 2021, practic la jumătatea mandatului de patru ani primit de la Consiliul de Administrație al societății. Considerând că revocarea a fost „nelegală”, fostul director a notificat Romgaz în septembrie 2021, solicitând o înțelegere amiabilă care viza fie repunerea în funcție, fie plata salariilor fixe neîncasate în baza contractului de mandat rămas, adică 1,17 milioane lei în 21 de luni. Printre altele, Volintiru reclamă că nu ar fi fost numit un evaluator independent – conform contractului de mandat care să evalueze activitatea lui de până atunci și că nici măcar nu ar fi fost chemat în ședința CA de demitere, ca să poată să se apere. La acel moment, așa cum publicația noastră a relatat, fostul director își rezerva dreptul să facă și plângere penală împotriva membrilor CA pentru constituirea de „abuz în serviciu”. Amenințarea „penalului” către membrii CA rezidă din faptul că, dacă Volintiru are câștig de cauză în actualul demers în instanță, atunci aceștia s-ar putea trezi învinovățiți de vătămarea intereselor legale ale Romgaz, prin prejudicierea companiei exact cu sumele pierdute în favoarea fostului director general.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Notificarea de conciliere trimisă de Volintiru a primit un răspuns negativ de la Romgaz, în sensul că societatea a respins cererile fostului director, așa că a urmat darea în judecată a companiei. Romgaz a angajat, special pentru acest proces, casa de avocatură Mușat și Asociații, care a formulat o întâmpinare amplă la cererea de chemare în judecată a lui Volintiru (peste 280 de pagini). Spicuim din aceasta: „Conducerea executivă nu a adoptat măsuri pentru creșterea cantităților de gaze din producția internă (extrase și comercializate) și nu a prezentat o politică comercială adaptată noilor realități ale pieței, care să conducă la creșterea producției interne comercializate”. La acest argument, fostul director răspunde cu: „Trebuie să arăt că nimeni, sub nicio formă, nu poate crește o cantitate de gaze. Cantitățile sunt definite în ere geologice, acestea pot fi doar extrase și nicidecum să fie crescute în vreun fel”.

Un alt reproș la adresa fostului director este că ar fi părăsit sediul Romgaz în timpul ședinței CA din 13 ianuarie 2021, fiind astfel imposibil pentru CA să îl cheme pentru a-și susține punctul de vedere. Volintiru contraatacă aici menționând că „niciun moment nu am părăsit incinta locației, de pe o parte fiind obligația mea contractuală de a participa la ședintele CA în calitate de director general, dar și datorită faptului că aveam cunoștință (pe surse) de subiectul discutat (chiar dacă acesta nu mi-a fost adus la cunoștință înainte de începerea ședinței, cu respectarea regulilor coporative aplicabile)”. Aici, fostul director este pregătit, în cazul în care instanța de judecată ar fi de accord, să aducă și martori care pot certifica prezența lui în sediu.

Adrian Volintiru a fost numit, prin decizie CA, director general al Romgaz în 2 octombrie 2018, mandatul său fiind de patru ani, până la 1 octombrie 2022. Demiterea lui a survenit, tot prin decizie de CA, în 13 ianuarie 2021. Romgaz are un consiliu de administraţie format exclusiv din administratori propuşi şi votaţi de Ministerul Energiei, condus în prezent de Virgil Popescu.

În 2017, un fost director Romgaz a trecut printr-o situație asemănătoare. Virgil Metea a fost director, în mai multe intervale de interimat, în perioada 2013 – iunie 2017. În iunie 2017, a primit un contract ferm de mandat de patru ani. În 14 decembrie, însă, Metea a fost demis de CA-ul de la acea vreme, la șase luni după ce îi fusese încredințat mandatul. Metea a dat în judecată compania solicitând compensații pentru întreruperea contractului de mandat. Acest proces încă se judecă, după informațiile noastre.

Romgaz este unul dintre cei doi mari producători de gaze din România și este controlat în proporţie de 70% de statul român, prin Ministerul Energiei. Actualul director general (interimar) este Marius Aristotel Jude. Președinte CA este Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în ministerul Energiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: