Guvernul vrea să finanțeze prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) centrale fotovoltaice flotante pe canalele de irigații reabilitate anul trecut în zona Gălățui – Călărași, conform documentului obțin în exclusivitate de Economedia.
Proiectul pilot constă în instalarea pe canalele principale de irigații, reabilitate, aflate în administrarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), a unor instalații de producere a energiei prin centrale fotovoltaice cu o putere instalată de 20 MW – 20.400 MWh energie produsă.
Canalele principale de irigații reabilitate în anul 2022, cu deschidere mare, vor deservi ca suprafață de amplasare a instalațiilor fotovoltaice. Zona aleasă pentru proiectului pilot este situată în amenajarea de irigații Gălățui – Călărași.
Centralele fotovoltaice se vor instala exclusiv pe suprafața următoarelor canale de irigații administrate de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare: CA I – Gălățui Călărași, CA II – Gălățui Călărași, CA BARZA – Gălățui Călărași, CP – Gălățui Călărași, fără a fi necesare suprafețe suplimentare, arată Guvernul.
Centrala va fi finalizată până la sfârșitul anului 2025, planifică Guvernul.
Executivul susține că rețeaua de canale de irigații Gălățui – Călărași are de asemenea o foarte bună legătură la rețeaua de transport a energiei electrice, ce va favoriza distribuția energiei produsă în cadrul proiectului pilot fără costuri suplimentare substanțiale.
Totodată, Guvernul mai dorește ca la nivelul ANIF să aibă loc generalizarea acestui tip de proiect în vederea producției de energie regenerabilă din sursă solară.