EXCLUSIV Interes ridicat pentru banii din PNRR pentru investiții în hidrogen verde: Suma cerută de companii depășește de trei ori bugetul

Hidrogen Sursa foto: Pexels

Schema de ajutor de stat cu bani din PNRR pentru susținerea investițiilor în hidrogen verde a atras un interes ridicat din partea investitorilor, cererile companiilor depășind de trei ori bugetul alocat, a declarat pentru Economedia Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei. Termenul-limită pentru depunerea aplicațiilor, după prelungire, a fost 31 august.

„Suntem în etapa de analiză a proiectelor depuse. Au fost 21 de aplicații, de aproximativ trei ori bugetul schemei. Imediat după solicitările de clarificări ne dorim să anunțăm beneficiarii pentru semnarea contractelor de finanțare”, a declarat Dan Drăgan pentru Economedia.

Reprezentantul ministerului nu ne-a pus la dispoziție și lista companiilor care au aplicat la apelul de proiecte. Economedia a cerut această listă de la Ministerul Energiei și o va publica de îndată ce o va primi.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Reamintim că în iunie ministerul Energiei a lansat o schemă de ajutor de stat finanțată cu aproape 150 milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a sprijini investiţiile în construirea de capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză.

Este vorba despre proiecte de investiţii în construirea de noi capacităţi în instalații de electroliză, inclusiv extinderea de capacități pentru producția de hidrogen verde, în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon.

Potrivit prevederilor PNRR, intervenția vizează promovarea investiţiilor în construirea unei noi capacităţi de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză. Punerea în funcţiune a unei capacități de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză, cu o cantitate generată estimată de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an trebuie realizată până în trimestrul IV 2025.

Valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie pentru 2022 este de 50 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiții.

Solicitanții eligibili sunt:

  • producători de gaz natural,
  • micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare de energie electrică,
  • micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare/consumatoare de hidrogen,
  • unităţi administrativ-teritoriale,
  • Institute naționale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei, având personalitate juridică, definite prin OG 57/2002, inclusiv asocieri/parteneriate formate din aceşti actori.

Micro-întreprinderile, întreprinderile mici, mijlocii și mari, inclusiv întreprinderi nou înființate, sunt constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 148.752.500 euro, compus din 114.425.000 euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta C.6 Energie și fonduri naționale de 34.327.500 euro prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%, în temeiul prevederilor art. 24 din O.U.G. nr. 124/2021.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: